Dockinga-leerlingen PIE en BWI van vmbo-VAKschool behoren tot beste van Nederland · Foto('s): Dockinga College
  Dockinga College

Dockinga-leerlingen PIE en BWI van vmbo-VAKschool behoren tot beste van Nederland

vrijdag 24 maart 2023

AMSTERDAM – Afgelopen donderdag lieten Dockinga-leerlingen Lorzenzo Prins, Jarno Boersma, Renske Elzinga en Lars Jelsma hun talenten zien tijdens Skills The Finals in de RAI te Amsterdam. Tijdens dit tweedaagse finale-evenement streden honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten om de titel ‘Nederlands Kampioen’ in hun vakgebied. Met trots kunnen de vier leerlingen van het Dockinga College nu zeggen dat ze tot de besten van Nederland behoren.

Skills Talents
De Skills Talents zijn jaarlijkse teamvakwedstrijden voor vmbo-leerlingen. Binnen verschillende profielen kunnen leerlingen laten zien wat ze in hun mars hebben. In februari vond de regiofinale ‘Skills Talents Friesland’ plaats op het Friesland College. Daar wonnen twee teams van het Dockinga College: vierdejaarsleerlingen Lorenzo en Jarno, zij volgen het profiel Product, Installeren & Energie (PIE) en derdejaarsleerlingen Renske en Lars, zij volgen het profiel Bouw, Wonen & Interieur (BWI). Hiermee plaatsten zij zich voor de landelijke finale in Amsterdam.

Finale
De finale werd om 9.00 uur geopend door Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma, de ministers van en voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarna kregen de deelnemers vijf uren de tijd om hun opdracht uit te voeren. In totaal werden er 60 verschillende finalewedstrijden gehouden.

Lorenzo en Jarno werden bij de PIE-finale ingeschakeld op een internationale tuinbeurs om een ‘Groene waterval’ te maken; een waterval waarvan de pomp en ledverlichting werken op zonne-energie. Daarvoor moesten ze onder andere het leidingwerk aanleggen, een stroomkringschema van de elektrische installatie tekenen en de besturingskast voorzien van de juiste bedrading. Bij BWI bestond de opdracht uit het bouwen van een kleine kapschuur voor twee bijenkasten, met als doel de teruglopende bijenpopulatie te helpen. Renske en Lars waren de jongste deelnemers aan de landelijke wedstrijd.

Top-5 van Nederland
De spanning was om te snijden! Uiterste concentratie werd van de deelnemers gevraagd. Het harde werken werd beloond, want Renske en Lars eindigden op de vierde plek en Jarno en Lorenzo als vijfde. Daarmee behoren ze tot de vijf besten van Nederland. “Wat onze leerlingen hebben gepresteerd is ontzettend knap en een uitzonderlijke prestatie. We zijn apetrots”, aldus docenten Sjoerd de Groot (BWI) en Leo Mooibroek (PIE). “Het was een ervaring die ze niet snel zullen vergeten.”

Op de foto: Renske en Lars (BWI) werken aan tafel met zwaluwstaartverbinding

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?