VIDEO: Dokkumer kringloopwinkel vindt unieke foto’s van kamp Westerbork · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VIDEO: Dokkumer kringloopwinkel vindt unieke foto’s van kamp Westerbork

donderdag 19 oktober 2023

DOKKUM – Kringloopwinkel De Fûgelpits in Dokkum heeft een unieke vondst gedaan: bij het ontruimen van een huis vonden medewerkers een fotoalbum over kamp Westerbork. In het album staan foto’s van bijvoorbeeld het ziekenhuis, de barakken en een synagoge in aanbouw in 1939, zo schrijft Omrop Fryslân.  Dergelijke foto’s zijn er verder bijna niet, volgens het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het centrum heeft daarom grote belangstelling. “Het zijn foto’s van de bouw van kamp Westerbork”, zegt woordvoerder Joost Tanasale. “Wij zijn erg blij met de vondst.”

 

Vondst

Jappie Wiersma van de Dokkumer kringloopwinkel was betrokken bij de vondst. “Wij ontruimen huizen in opdracht van woningstichtingen en particulieren”, vertelt hij. “Dan komt er weleens wat voorbij om te laten zien. In deze woning stonden enorm veel spullen. Van alles en nog wat, de eigenaar was een echte verzamelaar.” “Bij het ontruimen schoven we wat boeken aan de kant en toen kwam ineens dit fotoalbum tevoorschijn.” Wiersma heeft Herinneringscentrum Kamp Westerbork onmiddellijk op de hoogte gebracht van de vondst.

Hij zag meteen dat het foto’s waren van kamp Westerbork in de tijd toen het vluchtelingenkamp werd gebouwd. Dus van voor 9 oktober 1939, toen de eerste (Joodse) vluchtelingen kwamen en het nog niet van de Duitsers was. “Ik weet er wel een klein beetje van, zo weet ik dat dit foto’s van de opbouw zijn”, zegt Wiersma. “Ik was verbaasd toen ik de vondst deed, het is een stukje geschiedenis van Nederland. Er zijn rare dingen gebeurd en dat mag nooit meer gebeuren. Maar het moet daarom wel worden bewaard.” Toen het leven van de Joden in Duitsland aan het einde van de jaren dertig steeds moeilijker werd, kwam een vluchtelingenstroom op gang. Velen van hen kwamen naar Nederland. De regering besloot een centraal vluchtelingenkamp te bouwen. De keuze viel uiteindelijk op Drenthe, bij Westerbork. In de zomer van 1939 werd begonnen met de bouw van het vluchtelingenkamp.

Het album was in het bezit van iemand met de naam Biemer en die had te maken met vluchtelingenwerk en de architectuur in die tijd. Mogelijk zijn de foto’s van de architect van het kamp.Die mogelijkheid wordt onderschreven door het Herinneringscentrum. “Sommige foto’s die we per mail toegestuurd hebben gekregen, herkennen we uit een collectie van de architect van het vluchtelingenkamp, maar andere niet.” Volgende week donderdag heeft Wiersma een afspraak met het herinneringscentrum. Daar kunnen ze als eerste de foto’s bekijken en mogelijk achterhalen welk verhaal erachter zit. “Het is erg fijn dat iemand zo oplettend en met gevoel voor geschiedenis een huis leeghaalt”, volgens de woordvoerder. “Volgende week kunnen we het met eigen ogen bekijken.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Dokkumer kringloopwinkel vindt unieke foto’s van kamp Westerbork · Foto('s): Omrop Fryslân
VIDEO: Dokkumer kringloopwinkel vindt unieke foto’s van kamp Westerbork · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?