Dokkumer skûtsje levert strijd met de wind bij Lemmer Ahoy · Foto('s): Janny Bergh
  Janny Bergh

Dokkumer skûtsje levert strijd met de wind bij Lemmer Ahoy

dinsdag 31 mei 2022

LEMMER – Het Dokkumer wedstrijdskûtsje was het afgelopen weekend van de partij tijdens het driedaagse zeilevenement Lemmer Ahoy. Zowel SKS als IFKS-skûtsjes streden met elkaar om de eer. De bemanning van skûtsje Ebenhaëzer begon de wedstrijd goed, maar het einde ‘koe better’.

Hoewel er een flinke bries stond – windracht 4-5 met flinke uitschieters – werd er donderdag wel gezeild. Het Dokkumer skûtsje kwam goed uit de start en kon al vrij snel de koppositie pakken. De bemanning moest een flinke strijd leveren met de wind maar hield het schip goed onder controle. Mét resultaat want uiteindelijk kwam skûtsje Ebenhaëzer als eerste over de streep.

De tweede ronde werd op het laatste moment afgezegd vanwege de harde wind. Ook vrijdag kon er niet gezeild worden. Zaterdag stond er een dikke bries – kracht 5 met dikke uitschieters – maar werd er wel gezeild. Het was voor schipper Olphert van der Pol en zijn bemanning knokken om het schip overeind te houden. Tijdens een gijp-manoeuvre brak het blok van de grootschoot doormidden. De enorme krachten van de wind waren het blok teveel geworden. Verder zeilen bleek al snel geen optie meer.

Veel geleerd
Het lukte om een blok te lenen van een ander skûtsje, waardoor de Ebenhaëzer ’s middags weer mee kon doen. De wind was echter niet afgenomen. Ook hadden ze de fok gewisseld. ,,We zeilden met een fok die we nog nooit in een wedstrijd hadden gebruikt. Dat liep niet echt goed en tijdens de wedstrijd probeerden we om de trim aan te passen, maar dat mocht niet echt baten’’, vertelt voorzitter en bemanningslid Hylke Heidstra van het skûtsje. De wedstrijd werd wel uitgezeild maar met een minder bevredigend resultaat als donderdag. Heidstra: ,,Uiteindelijk was het een fantastisch zeilevenement waarbij we weer veel geleerd hebben. Op naar de volgende wedstrijd, 18 en 19 juni, de Slach om Heeg op het Heegermeer.’’

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio