“Door de thuiszorg kunnen wij langer samenblijven” · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

“Door de thuiszorg kunnen wij langer samenblijven”

vrijdag 11 juni 2021

DOKKUM – 62 jaar getrouwd en altijd samen in de eigen zaak voor schoenreparatie in Dokkum gewerkt. Zo lang dat kan wil het echtpaar Zwart samenblijven, ook nu ze zorg en ondersteuning nodig hebben. “Met hulp van de thuiszorg van Elkander kan dat gelukkig”, zegt Jinke Zwart. “Daar zijn we heel blij mee.”

Haar man heeft alle dagen zorg nodig. Hij krijgt dagelijks hulp bij het wassen en aankleden en bij het aantrekken van steunkousen en wekelijks bij het douchen. Zelf krijgt Jinke Zwart ondersteuning bij het druppelen van haar ogen en één keer per week bij het douchen. “Mijn man is door kleine hersen-bloedingen veel zekerheden kwijt en loopt daardoor moeilijk. Het is hartstikke fijn dat er thuiszorg komt. Als die hulp er niet was, dan had mijn man misschien naar een verzorgingshuis gemoeten, dat is nu niet nodig.”

Zolang mogelijk zelfstandig wonen
En dat is precies waar het om draait, zegt thuiszorgmedewerker Jinke Heeringa van Elkander. “Mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Daar kennen ze de omgeving en de mensen. Ik kom regelmatig bij de familie Zwart en dat is altijd gezellig. We zijn vertrouwd met elkaar en lachen veel, dat is belangrijk. En wij stimuleren het echtpaar om de dingen die ze zelf kunnen doen te blijven doen. Ik kom hier niet om te vertellen hoe het moet, cliënten houden altijd zelf het heft in handen.”

Tijdens de zorgmomenten ontstaan er vaak gesprekken, vertelt Jinke. “Als je regelmatig bij mensen komt, vertellen ze vaak van alles. Ook over hoe ze zich voelen. Als iemand bijvoorbeeld regelmatig zegt zo moe te zijn, dan zijn wij daar scherp op en komen er nog een keer op terug. Want soms is er meer aan de hand. Ons luisterend oor is daarom belangrijk. Zeker in deze coronaperiode waarin mensen vaak eenzamer zijn en minder de deur uitkomen.”

Elkaar goed kennen
Ook voor Jinke Zwart en haar man is de aandacht die ze van de thuiszorgmedewerkers krijgen fijn. “Je leert elkaar in de loop van de tijd goed kennen en kunt over van alles praten. Het gaat heus niet altijd over zorg, maar ook over Dokkum en andere dingen die ons interesseren. Dat er alle dagen mensen van de thuiszorg komen geeft ons een veilig gevoel.”

Bijschrift foto 1: Familie Zwart.
Bijschrift foto 2: Mevrouw Zwart met een thuiszorgmedewerker van Elkander.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
“Door de thuiszorg kunnen wij langer samenblijven” · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio