DOS ruim langs Covos · Foto('s): Sake Beerstra

DOS ruim langs Covos

zondag 11 december 2016

Het eerste herenteam van DOS heeft zaterdag een overduidelijke  overwinning op Covos behaald. In de vijfde thuiswedstrijd van het seizoen werden de persoonlijke fouten na een moeizame eerste set steeds meer beperkt en werd een 0-1 achterstand in een 3-1 (25-27, 25-18, 25-15, 25-19) overwinning omgebogen.

Na de midweekse 4-0 (25-15, 25-17, 25-22, 25-13) nederlaag tegen koploper Leevoc moesten de Kollumerzwagers dit duel wel winnen om de aansluiting bij de onderkant van de subtop te behouden. Coach Appie Hietkamp stelde Peter Wolters, Cornelis van Slageren, Wouter de Vries, Kees Kloosterman, Gerrit de Beer en Douwe Kooistra op hun vaste posities op. Er nam ditmaal niemand plaats op de reservebank. In de eerste set kregen de heren door acht servicefouten bij de Eastereinders genoeg houvast om die set te beslissen, maar werd er zeer onzorgvuldig met die cadeautjes omgesprongen. In de aanval en blokkering maakten de spelers verkeerde keuzes.

Hierdoor nam Covos het initiatief over en nam die ploeg zelfs een 20-24 voorsprong. Een knappe serviceserie van Peter Wolters en scherpte aan het net bij de aanvallers zorgden ervoor dat DOS toch nog langszij kwam en een setpunt verdiende op 25-24. Een verkeerde scheidsrechterlijke beslissing gooide hierna roet in het eten. De tweede referee floot voor een opstellingsfout aan de kant van Covos tijdens de service van Peter Wolters en dat betekende dat DOS de eerste set had gewonnen. De beslissing werd echter terug gedraaid na hevige en terechte protesten van de Eastereinders en twee punten later zorgden twee passfouten bij DOS ervoor dat Covos de eerste klap uitdeelde.

Gedurende het volgende bedrijf stelde de thuisploeg orde op zaken. Er werden aanvankelijk nog best veel individuele fouten gemaakt, maar de wil om voor elk punt te werken zorgde voor vertrouwen. Dat vertrouwen genereerde punten en een voorsprong van vijf punten. Die voorsprong werd ondanks enkele mindere fases, waarbij de blokverdediging van Covos zich van zijn beste kant liet zien, niet meer uit handen gegeven.

De derde set werd een gemakkelijke prooi voor DOS, omdat de aanvoerder van Covos een verkeerde opstelling had aangeleverd aan de tweede scheidsrechter. Twee spelers waren van plek verwisseld en daardoor moest de ploeg tijdens het spel improviseren om niet af te worden gefloten voor een opstellingsfout. DOS nam snel een beslissende voorsprong.

In de vierde set nam DOS opnieuw een voorsprong, maar beet Covos verdedigend en aanvallend toch weer van zich af. Dit zorgde in het begin van de set voor een interessante situatie voor de spelers en het trouwe publiek. Welke kant zou het op gaan? Het werd uiteindelijk DOS die knap doordrukte en door een opgeschaalde blokkering veel punten binnen haalde. De aanvallen van de buitenspelers van Covos werden bijna allemaal genadeloos afgeblokt, in het bijzonder door Douwe Kooistra, Peter Wolters en Wouter de Vries. Toen spelverdeler Gerrit de Beer ook nog eens ging scoren was het verzet van de Eastereinders gebroken en ging ook de vierde en laatste set naar DOS.

De Kollumerzwagers nemen door de verdiende vier punten afstand van de onderste plekken en hebben voorlopig aansluiting gevonden bij de onderkant van de subtop. De ploeg bezet momenteel de achtste plek met drieëntwintig punten uit tien duels. Komend weekend staat de laatste wedstrijd voor de winterstop op het programma en dan zal de ploeg thuis om 17.00 uur in sporthal De Saedkampe aantreden tegen nummer zeven De Plakkers uit Sneek.

• 00:00 - 08:00
  • 08:00 - 09:00