DOS vrij gemakkelijk langs VoVeSa · Foto('s): Sake Beerstra

DOS vrij gemakkelijk langs VoVeSa

zondag 26 januari 2020

De heren van volleybalvereniging DOS hebben de opmars op de ranglijst doorgezet dankzij een vrij gemakkelijke 4-0 (25-21, 25-11, 25-07, 25-17) thuiswinst op nummer negen VoVeSa. In de eerste set waren de Kollumerzwagers nog wat onzorgvuldig, maar in het vervolg waren ze op alle gebieden duidelijk beter.

Met de gunstige einduitslag van de topper tussen koploper AFC en naaste belager VC Buitenpost in het achterhoofd, 2-3, wist DOS dat een maximale winst ervoor zou kunnen zorgen dat men deze twee ploegen weer enigszins in het zicht zou kunnen krijgen. Daarom startte speler en coach Wouter de Vries met de sterkst mogelijke opstelling. Dat betekende dat Kees Kloosterman, Gerrit de Beer, Peter Wolters, Cornelis van Slageren, Douwe Kooistra en de Vries zelf aan het duel begonnen en Niels Huttema en Luca van der Heide op de bank plaats namen

Douwe Kooistra kon na een langdurige terugslag met betrekking tot de revalidatie van zijn knieblessure zijn eerste echte minuten in de basis weer maken sinds november vorig jaar. Aanvankelijk begon hij nog wat weifelend, mede ingegeven door de slordigheden van zijn teamgenoten, maar al redelijk snel liet hij enkele mooie harde en tactische aanvallen zien. Toch kon hij er niet voor zorgen dat er een definitieve voorsprong genomen werd, daarvoor werd er als team aanvallend en verdedigend teveel fout gedaan. Vooral de blokverdediging werd niet scherp genoeg neergezet, waardoor de aanvallers van VoVeSa regelmatig via de touché konden scoren. Vanaf de twintig punten was het Kees Kloosterman die er met een mooie serviceserie voor zorgde dat de set alsnog redelijk gemakkelijk binnen werd gehaald.

In de tweede en derde set was iedereen scherp. Het begon met een flinke serviceserie van Wouter de Vries, die als enige al wel vanaf het begin van het duel goed bij de les was, en voor de gasten het wisten stonden ze al met 10-03 achter. Door veel te wisselen probeerde die ploeg zich nog wel te herstellen, maar door het hoge speeltempo maakten de spelers veel fouten. Een enkel goed blok kon nog voor wat gejuich zorgen, voor de rest had VoVeSa geen schijn van kans.

Niels Huttema en Luca van der Heide, die er in de derde set goed ingekomen waren voor Wouter de Vries en Douwe Kooistra, zorgden er uiteindelijk ook in de vierde set voor dat de ploeg goed op niveau bleef presteren. Ze lieten enkele prachtige passes en aanvallen zien. Voordat het echter zover was in dat vierde bedrijf werden er enkele inschattingsfouten in de hoofdpass en aanval gemaakt.

Samen met een goede service van VoVeSa zorgden die zaken ervoor dat de gastploeg zowaar een voorsprong nam. Halverwege de set kwam vooral de kwaliteit van spelverdeler Gerrit de Beer bovendrijven, hij maakte zowat van iedere mindere pass een bruikbare set-up en de aanvallers profiteerden daar dankbaar van. Het tempo werd weer opgeschroefd, de foutenlast verminderd en zo kwam er toch nog een redelijk grote set stand op het bord te staan.

Door de winst staat DOS nog steeds derde met negenendertig punten uit elf wedstrijden, maar is de ploeg ingelopen op de koplopers. Komende donderdag staat om 19.30 uur in sporthal De Houtmûne de topper tegen Buitenpost op de rol en dan mogen de Kollumerzwagers in een ietwat andere opstelling proberen het gat verder te dichten.

© Verslag: Cornelis Van Slageren

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00