DOS werkt zich knap langs Dosko · Foto('s): Sake Beerstra

DOS werkt zich knap langs Dosko

zondag 09 februari 2020

DOS heeft zich zaterdag knap hersteld van de overbodige 3-2 nederlaag tegen nummer twee VC Buitenpost van vorige week. In een leuk duel, waarin vele lange rally’s waren te zien, rolde de ploeg op knappe wijze ‘angstgegner’ Dosko/ Acta met 4-0 (25-12, 25-22, 25-14, 25-22) op. De degelijke Franekers hadden in de tweede en vierde set grote kansen op setwinst, maar wisten die niet te verzilveren.

De Kollumerzwagers begonnen met Douwe Kooistra, Peter Wolters, Wouter de Vries, Kees Kloosterman, Gerrit de Beer en Cornelis van Slageren in de basis en Luca van der Heide en Niels Huttema op de reservebank. Direct na het eerste fluitsignaal, dat werd gegeven door scheidsrechter Appie Hietkamp, liet de ploeg zien er zin in te hebben. De ploeg had twee punten nodig om in de ‘flow’ te komen, maar daarna werd Dosko volledig zoek gespeeld.

In de tweede set zakte het spelniveau behoorlijk, waarschijnlijk door de gemakkelijke winst van de eerste set. Serverend en aanvallend was het allemaal te slap wat de thuisploeg liet zien. Dosko pakte de kans met beide handen aan en had lange tijd het beste van het spel. Vooral in de netverdediging was de ploeg uitmuntend, bijna alle ballen werden van de vloer gehaald. DOS kwam aan het eind van de set echter weer tot goed opgezette aanvallen en slaagde erin de rollen om te draaien. Vanaf 22-21 zorgden enkele blokkeringen en aanvallen ervoor dat de set naar de thuisploeg ging.

Na deze ietwat gelukkige winst voerde coach Wouter de Vries in de derde set de eerste wissel door. Hij posteerde Niels Huttema op de buitenpositie en zette zichzelf op reserve, om eventueel als spelverdeler in het veld te kunnen komen voor de in de tweede set ietwat slordig spelende Gerrit de Beer. Laatstgenoemde zorgde er echter via goede set-ups en een flinke serviceserie persoonlijk voor dat dit niet noodzakelijk was. Door de serie bouwde de ploeg zo’n buffer op dat de set met enig bravoure binnengehaald kon worden. De blokkering van Niels Huttema en Douwe Kooistra maakte veel indruk in dit bedrijf.

Douwe Kooistra gaf aan zich goed genoeg te voelen voor een vierde set en bleef daarom op de midpositie staan. Kees Kloosterman en Peter Wolters werden naar de kant gehaald om plaats te maken voor Wouter de Vries en Luca van der Heide. Door deze wisselingen ontstond er in eerste instantie wat onzorgvuldigheid in de servicepass en aanval. Binnen enkele minuten stond Dosko met 6-1 voor en deze voorsprong zorgde voor hernieuwd elan bij de nummer zes van de ranglijst. Het niveau van de service werd verder omhoog geschroefd en dat bracht DOS behoorlijk in de problemen. Pas halverwege de set waren de heren aan de opstelling gewend en kon de achtervolging ingezet worden. Vanaf de twintig punten ontspon zich een mooi gevecht, waarbij niet duidelijk was wie dat overgebleven puntje binnen zou halen. Uiteindelijk was het de thuisploeg die de maximale winst wist te behalen.

DOS staat door de vijf verdiende punten iets steviger op de derde plek met zesenveertig punten uit dertien duels. De volgende wedstrijd is op 5 maart en daarin speelt de ploeg uit tegen nummer laatst Leevoc om 19.15 uur in de Rengershal.

© Verslag: Cornelis van Slageren

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00