Douwe Hooglandprijs voor zorg- en leerboerderij Hamster Mieden · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Douwe Hooglandprijs voor zorg- en leerboerderij Hamster Mieden

vrijdag 22 december 2017

Zorg- en leerboerderij Hamster Mieden heeft de Douwe Hooglandprijs 2017 gewonnen. Vrijdagmiddag is de prijs van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) in Buitenpost uitgereikt. Hamster Mieden ontving de prijs, een geldbedrag van 250 euro, omdat zij kinderen al van jongs af aan in contact brengen met de natuur en de boerderij.

De genomineerden voor de Douwe Hooglandprijs waren dit jaar Boerenthuis De Prikkebosk uit Damwâld, Activiteitenboerderij- en camping Hammerslag uit Westergeest en Zorg- en leerboerderij Hamster Mieden uit Drogeham. Voormalig NFW-voorzitter Douwe Hoogland maakte tijdens de feestelijke jaarafsluiting van de vereniging bekend dat de Hamster Mieden de prijs heeft gewonnen. ,,Zorg- en leerboerderij Hamster Mieden is een organisatie die kinderen op een leerzame manier in contact brengt met ons mooie coulisselandschap’’, aldus Hoogland. Eigenaren Thom en Tsjikke Krol willen basisschoolleerlingen liefde en respect bijbrengen voor de aarde, planten en dieren. De kinderen werken mee op de boerderij en leren zo een relatie te leggen tussen wat ze doen en het dagelijkse eten op hun bord. Naast de boerderij educatie voor scholen en kinderen met een begeleidings- of zorgvraag zijn er kinderfeestjes en GPS-tochten mogelijk. Activiteiten zijn onder andere spelen op de hooizolder, touwslingeren, hutten bouwen, slootje springen en fierljeppen.

Boerenthuis De Prikkebosk en Activiteitenboerderij- en camping Hammerslag
De andere genomineerden Boerenthuis Prikkebosk en activiteitenboerderij en camping Hammerslag organiseren ook veel leuke activiteiten rondom het landschap. Boerenthuis De Prikkebosk biedt een unieke overnachtingsbeleving op de 100 jaar oude, karakteristieke Friese boerderij. Eigenaresse Hieke Wouda is gastvrouw in hart en nieren en ambassadrice van Noordoost-Fryslân.  Activiteitenboerderij  en camping Hammerslag is naast een gezellige boerencamping met vier vakantiewoningen een prachtige locatie voor activiteiten. Zo organiseert eigenaresse Ymkje Hania rondleidingen, boerengolf, boerenbowlen, hooivork hangen en nog veel andere in- en outdoor activiteiten voor groepen, scholen en verenigingen. Dit alles doen zij vanuit het bezoekerscentrum met panorama-uitzicht over de groene weilanden van gebied de Hammeren.

Agrarisch natuurbeheer
In 2015 is de Douwe Hooglandprijs voor het eerst uitgereikt. Toen was Natuur- en Milieueducatiecentrum De Klyster de winnaar, in 2016 won het tweedaagse bramenfestijn Brommels! de titel. De prijs, genoemd naar de betrokken oud-voorzitter van de NFW, is bedoeld voor een persoon of organisatie die het draagvlak voor en de betrokkenheid bij het agrarisch natuurbeheer van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden stimuleert. De jury bestond dit jaar naast Douwe Hoogland uit NFW-ambassadeur Hester Klompmaker en NFW-lid Pier Jan Boersma.

Fotobijschrift: Genomineerden Sjoerd Roelevink en Hieke Wouda van De Prikkebosk, winnaars Thom en Tsjikke Krol van zorg- en leerboerderij Hamster Mieden, oud NFW-voorzitter Douwe Hoogland, bestuurslid Pier Jan Boersma en genomineerden Jan en Ymkje Hania van De Hammerslag.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio