Drukke middag op “pealtsjes”-kerkhof te Wetsens · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Drukke middag op “pealtsjes”-kerkhof te Wetsens

maandag 12 augustus 2019

Meer dan honderd bezoekers bezochten afgelopen zaterdag 10 augustus de Vituskerk in Wetsens, waarvan ruim zestig betrokkenen hun afschuw, boosheid en verdriet hebben beschreven over de paaltjes + nummer op de graven van Wetsens in het daarvoor bestemde petitieboek.

Het was een komen en gaan op de monumentale terp. Onder het genot van een kopje koffie/thee uitten de bezoekers niet te begrijpen hoe de PKN van Dokkum tot deze “paaltjes” keuze is gekomen. Men vindt dat de PKN voorbij gaat aan het cultureel-historisch besef en geen gevoel heeft voor de menswaardigheid, passend en behorend bij een kleinschalige begraafplaats rond een 12e eeuws kerkje. De vaak met liefde en zorg verzorgde graven, zo schrijft men in het petitieboek, worden door deze actie kil terug gebracht tot een paaltje en een nummer.

Ook de familie van Riemsdijk, die er voor gezorgd heeft dat de kerk onderdak heeft gevonden bij de Stichting Alde Fryske Tsjerken, spreekt haar afschuw uit en vindt de actie van de PKN Dokkum niet respectvol naar overledenen en nabestaanden. De bezoekers en schrijvers in het petitieboek hopen dat het college van Rentmeesters van de PKN de komende week tot nieuw inzicht komt, er gecommuniceerd en overlegd gaat worden en er een passender oplossing komt voor het probleem van de PKN, wat volgens de inwoners van Wetsens op zo’n kleinschalige begraafplaats niet groot kan zijn.

Mocht u nog willen reageren: het petitieboek blijft de komende zaterdagen in de Vituskerk liggen tijdens ‘Tsjerkepaed’ (13.30 – 17.00 uur). Daarnaast kan ook op twitter (@PCVituskerk), Facebook (@VitusWetsens) of via de mail (vituskerk.wetsens@gmail.com of mailpromovocaal@gmail.com) gereageerd worden.

Drukke middag op “pealtsjes”-kerkhof te Wetsens · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?