Drukke middag op “pealtsjes”-kerkhof te Wetsens · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Drukke middag op “pealtsjes”-kerkhof te Wetsens

maandag 12 augustus 2019

Meer dan honderd bezoekers bezochten afgelopen zaterdag 10 augustus de Vituskerk in Wetsens, waarvan ruim zestig betrokkenen hun afschuw, boosheid en verdriet hebben beschreven over de paaltjes + nummer op de graven van Wetsens in het daarvoor bestemde petitieboek.

Het was een komen en gaan op de monumentale terp. Onder het genot van een kopje koffie/thee uitten de bezoekers niet te begrijpen hoe de PKN van Dokkum tot deze “paaltjes” keuze is gekomen. Men vindt dat de PKN voorbij gaat aan het cultureel-historisch besef en geen gevoel heeft voor de menswaardigheid, passend en behorend bij een kleinschalige begraafplaats rond een 12e eeuws kerkje. De vaak met liefde en zorg verzorgde graven, zo schrijft men in het petitieboek, worden door deze actie kil terug gebracht tot een paaltje en een nummer.

Ook de familie van Riemsdijk, die er voor gezorgd heeft dat de kerk onderdak heeft gevonden bij de Stichting Alde Fryske Tsjerken, spreekt haar afschuw uit en vindt de actie van de PKN Dokkum niet respectvol naar overledenen en nabestaanden. De bezoekers en schrijvers in het petitieboek hopen dat het college van Rentmeesters van de PKN de komende week tot nieuw inzicht komt, er gecommuniceerd en overlegd gaat worden en er een passender oplossing komt voor het probleem van de PKN, wat volgens de inwoners van Wetsens op zo’n kleinschalige begraafplaats niet groot kan zijn.

Mocht u nog willen reageren: het petitieboek blijft de komende zaterdagen in de Vituskerk liggen tijdens ‘Tsjerkepaed’ (13.30 – 17.00 uur). Daarnaast kan ook op twitter (@PCVituskerk), Facebook (@VitusWetsens) of via de mail (vituskerk.wetsens@gmail.com of mailpromovocaal@gmail.com) gereageerd worden.

Drukke middag op “pealtsjes”-kerkhof te Wetsens · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Harteklanken
  Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend brengt RTV NOF geestelijke Harteklanken.
 • 09:00 - 11:00
  Klankbord
  Geestelijk verzoekplaten programma. Tijdens het programma bestaat de mogelijkheid om telefonisch een lied met een boodschap aan te vragen voor een zieke of jarige of gewoon zomaar.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Hollandse toppers
  Elke zaterdagavond hoor je Tinus uit je speakers komen. De gezelligste hits en meezingers komen voorbij in Hollandse toppers!
 • 20:00 - 23:00
  Hollands op zijn best
  Nederlandstalig verzoekplaten-programma voor iedereen, voor jong en oud. Bel voor een plaat naar (0511) 44 12 02.
 • 23:00 - 00:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?