Duurzame horecadisposables Ameland wint LF2028-prijs · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Duurzame horecadisposables Ameland wint LF2028-prijs

maandag 16 mei 2022

AMELAND – Stichting Waddencampus Ameland heeft met het project ‘Duurzame horecadisposables Ameland’ de LF2028-prijs in de regio Waddeneilanden gewonnen. Esther Oud en Ruud Kramer ontvingen vrijdag 13 mei de cheque van 2028 euro uit de handen van Marieke Ferwerda, opgavenregisseur bij provincie Fryslân. Het bedrag is een aanmoedigingsprijs die vanuit het Iepen Mienskipsfûns (IMF) in samenwerking met LF2028 is opgezet. De jury kiest na elke openingsstellingsperiode van het IMF, een winnaar uit drie genomineerde IMF-projecten per regio.

Duurzame horecadisposables Ameland

In de coronatijd hebben meer mensen vakantie in eigen land doorgebracht. Het gevolg hiervan was een toegenomen vervuiling van de natuur. Studenten hebben in 2021 op Ameland een onderzoek gedaan naar duurzame disposables. Dit was de eerste stap waardoor ondernemers enthousiast werden over het idee. De volgende stap is het dan ook echt doen. Naast het vervangen van plastic materiaal door duurzaam, biologisch afbreekbaar materiaal is ook aansluiting gezocht bij de campagne Liefde voor Ameland. https://liefdevoorameland.nl/duurzame-disposables-ameland/  Vooral het bewust maken van de gebruikers om afval niet in de natuur te gooien wordt door deze campagne versterkt. Daarnaast krijgen de deelnemende horeca ondernemers een tegemoetkoming in de extra kosten die duurzame disposables met zich meebrengen en worden zij ambassadeur van dit project.

 Juryrapport

De jury prijst de brede aanpak. Het project heeft goed onderzocht op welke voorwaarden ondernemer en leverancier overgaan naar een duurzaam alternatief. Naast de prijs moet het disposable voldoen aan praktische kwaliteiten zoals warmhouden. Tevens werkt het project aan de bewustwording van bewoners en toeristen. Door de gebruikersketen in zijn geheel te stimuleren, wordt de kans van slagen het grootst. De jury hoopt dat straks op Ameland op veel producten het logo Duurzaam Ameland te zien is. Uit de geselecteerde projecten van de overige vier regio’s heeft de jury eveneens een prijswinnaar gekozen. Ook zij ontvangen een bedrag van 2028 euro. De jury bestaat uit Judith Baarsma van Keunstwurk en Immie Jonkman, directeur van Arcadia (LF2028).

Fotobijschrift: Marieke Ferwerda, opgaveregisseur bij provincie Fryslân, overhandigt de cheque van 2028 euro aan Esther Oud en Ruud Kramer van Stichting Waddencampus Ameland.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 18:00
  Ouwe Meuk
  Leo Smidt
 • 18:00 - 19:00
  Willem yn 'e Jûn
  Willem Mulder
 • 19:00 - 20:00
  Fryslân Fan
  Jaap van der Laan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Sietse Weistra
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?