Duurzame truien voor De Noarderling · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Duurzame truien voor De Noarderling

dinsdag 19 december 2017

Dizzy Mode in Dokkum heeft zes schipperstruien beschikbaar gesteld voor het bestuur van Stichting De Noarderling. Het zijn truien die om meerdere redenen bijzonder zijn. Ze zijn gemaakt van het katoen van gerecyclede spijkerbroeken. Duurzaam dus. Het gebruik van 1 kilo gerecycled denim levert – in vergelijking met nieuw katoen – een besparing op van 8.000 liter water. Bovendien worden de garens en de truien in Europa geproduceerd. Ook wat de arbeidsomstandigheden aangaat, zijn de truien dus volledig verantwoord.

Eigenaar Henderikus Lalkens van Dizzy Mode vindt duurzaamheid en eerlijke arbeidsomstandigheden heel belangrijk. “Puur en alleen ondernemen om financieel rendement te behalen is op de lange termijn onhoudbaar. Gelukkig krijgt het zogenaamde ‘nieuwe ondernemen’, waarbij mens en planeet centraal staan, steeds meer voet aan de grond. Er komen dus steeds meer leveranciers van eerlijke en verantwoorde kleding” aldus Henderikus.

Ook historisch gezien zijn de truien volledig verantwoord. Het zijn klassieke schipperstruien, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de negentiende eeuw. Er is gebruik gemaakt van verschillende breipatronen die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Die historische context sluit uitstekend aan bij het meer dan 100 jaar oude skûtsje De Noarderling. Dat werd in 1907 in Dokkum gebouwd en is nog nagenoeg origineel. Vorig jaar kon het dankzij steun van de gemeente en een aantal Dokkumer bedrijven terug gehaald worden naar de regio waar het jarenlang dienst heeft gedaan als vrachtschip. Stichting De Noarderling is opgericht om het schip in goede conditie te houden en om de skûtsje-geschiedenis in het algemeen en die van De Noarderling in het bijzonder bij een breder publiek onder de aandacht brengen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio