Echtpaar de Jong uit Metslawier 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

Echtpaar de Jong uit Metslawier 60 jaar getrouwd

dinsdag 22 oktober 2019

Dinsdag 22 oktober was het zestig jaar geleden, dat Wieger de Jong en Elisabeth Eelkema elkaar het ja -woord gaven. Dinsdagmiddag kwam wethouder Jelle Boerema langs om het echtpaar te feliciteren met dit heuglijk feit. Van de gemeente kreeg het echtpaar een afschrift van de huwelijksakte en een prachtig bos bloemen.

Wieger de Jong is geboren in Anjum en was timmerman. Elisabeth Eelkema is geboren in Nes, was voor haar huwelijk werkzaam in de kruidenierswinkel van haar ouders. Het echtpaar telt zes kinderen, dertien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Wieger de Jong is 84 jaar, hij is een zoon van Nutte en Doetje de Jong uit Anjum. Vader was boerenarbeider. Na de lagere school ging Wieger op de fiets naar de Avondschool in Dokkum om het vak van timmerman te leren. Als 14-jarige is hij eerst begonnen als timmerman bij S. Zijlstra, waar hij een lange werkweek maakte, 58 uur. Daarna is hij werkzaam geweest bij gebroeders Visser in Wierum en van der Zee in Metslawier. De laatste 20 jaar van zijn werkzame periode was hij bij Bouwbedrijf Hiemstra uit Anjum. Elisabeth De Jong- Eelkema is 81 jaar. Zij is een dochter van Auke en Aaltje Eelkema, die een kruidenierswinkel in Nes hadden. Na de lagere school is zij gaan werken bij haar ouders in de winkel.

Ontmoeting
Wieger de Jong fietste altijd overal naartoe, want een rijbewijs had hij niet en zo fietste hij op zijn bijna enige vrije avond even gezellig met een aantal vrienden op een zondagavond in 1957 naar Nes, waar ze elkaar hebben ontmoet. Na 2 jaar verkering en menigmaal met Elisabeth achterop heen en terug van Nes naar Anjum gefietst te hebben zijn ze 60 jaar geleden getrouwd. Het was die dag slecht weer, harde wind en buien, maar dat mocht de pret niet drukken. Het huwelijk werd voltrokken in het gemeentehuis in Ternaard, daarna in de kerk van Nes. Het feest was in het lokaal van de Gereformeerde Kerk in Anjum, met muziek van Trio Visser. Bijzonder bij dit optreden was het gebruik van de zingende zaag. De zingende zaag is een muziekinstrument in de vorm van een zaag. De zaag wordt tot klinken gebracht door op het blad te kloppen of door met een strijkstok langs de rand van het blad te strijken.

Het echtpaar is in Anjum gaan wonen aan de Tsjerkestrjitte in het oude politiehuis, waar politie Visser net uit was vertrokken. Het was een klein en primitief huisje, waar geen douche, warm water en toilet was. Maar ondanks dat heeft het gezin daar een geweldige tijd gehad. Alle zes kinderen zijn hier geboren. In 1979 is het gezin verhuisd naar Anjum, waar het bouwbedrijf aan de Feart gevestigd was. Hier hebben ze 20 jaar gewoond. Toen het Bouwbedrijf in 1999 verhuisde naar een andere locatie in het dorp, ging de Jong met de VUT en gingen ze wonen aan de Holdingastrjitte in Anjum. In augustus 2019 is men komen wonen in De Skûle in Metslawier, waar ze inmiddels hun plekje hebben gevonden en actief meedoen aan veel activiteiten, die daar georganiseerd worden. Ze genieten elke dag weer van elkaar en van hun kinderen, 13 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Op vakantie gaan was er vroeger niet bij. Wel ging het gezin soms een dagje naar Schiermonnikoog of naar een pretpark. Pas veel later heeft men reizen gemaakt naar Duitsland, Oostenrijk, Normandië en Kroatië, waar men nog steeds met plezier aan terugdenkt.

Hobby’s:
De Jong was duivenmelker en had veel postduiven. Hij stak ondanks zijn drukke en lange werkdagen veel uren in zijn hobby. Hij deed vaak mee aan wedstrijden en heeft ook veel prijzen gewonnen. Verder was hij een echte voetballiefhebber. Zelf heeft hij zo’n 4 ½ jaar gespeeld als rechtsback bij VV Anjum. Wekelijks was hij langs de lijn te vinden om zijn kleinkinderen aan te moedigen en het eerste elftal. Nu hij in de Skûle woont, wordt hij regelmatig opgehaald door zijn dochter om samen naar de thuiswedstrijden van VV Anjum te gaan. Klaverjassen was ook één van zijn favoriete bezigheden. Thuis werd dit heel veel gespeeld, maar ook ging hij vaak naar de kaartclub in het dorp en pakte dan zijn prijsjes mee. Tot voor kort werd hij nog geregeld opgehaald om een potje te kaarten. Mevrouw de Jong had weinig tijd voor hobby’s omdat zij de zorg voor het grote gezin op zich had genomen. Toen ze het de laatste jaren wat rustiger kreeg genoot zij van de soos en de spelmiddagen welke werden georganiseerd.

Echtpaar de Jong uit Metslawier 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar de Jong uit Metslawier 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar de Jong uit Metslawier 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar de Jong uit Metslawier 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?