Echtpaar de Vries uit Dokkum 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

Echtpaar de Vries uit Dokkum 60 jaar getrouwd

dinsdag 22 december 2020

DOKKUM – Dinsdag 22 december was het zestig jaar geleden, dat Sybe en Grytsje de Vries uit Dokkum in het huwelijksbootje stapten. Zij werden gefeliciteerd met dit huwelijksjubileum door wethouder Jelle Boerema namens de gemeente Noardeast Fryslân.

Het echtpaar heeft zes kinderen. De oudste is in ziekenhuis de Sionsberg geboren, de vorige werkplek van Grytsje. De andere kinderen zijn thuis geboren. Er zijn negentien kleinkinderen in de leeftijd tussen drie en tweeëndertig jaar en twee achterkleinkinderen en ook nog twee op komst.

Sybe de Vries
Sybe de Vries, 85 jaar, is geboren in Dantumawoude op de Hege Dyken, dat toen nog tot de gemeente Dantumadeel behoorde. Sybe is een zoon van Anne de Vries en Ytsje Vriesema, woonachtig in Dantumawoude/ later Dokkum. Het gezin telde zes kinderen. Vader was boer en hielp ook vaak mee bij Houthandel Oberman. Vroeger werd dat het Houtstek genoemd. Het hout dreef in het water en werd bij het Houtstek tot planken gezaagd. Sybe heeft altijd in Dokkum gewoond, eerst gewerkt bij zijn vader en later bij Houthandel Oberman, in totaal 40 jaar. Zijn functie was daar heftruckchauffeur. Het bedrijf is later naar Heerenveen verhuisd en ook daar heeft hij nog vijf jaar gewerkt.

Grytsje de Vries – de Jager
Grytsje de Vries- de Jager is 84 jaar en is geboren in Sijbrandahuis. Zij is een dochter van Taeke de Jager en Jeltsje van der Bij. Haar vader werkte bij de boer. Er waren zeven kinderen. De moeder van Grytsje is op jonge leeftijd overleden door tuberculose. Vader is hertrouwd en later geëmigreerd naar Canada. De twee jongste kinderen van 2 en bijna 1 jaar zijn in Sijbrandahuis blijven wonen bij pake en beppe van der Bij.

Grytsje wilde graag de verpleging in, maar ze was nog te jong, dus is ze eerst als meisje voor dag en nacht gaan werken bij de familie Kits in Dokkum. Daar heeft ze veel naaiwerk gedaan en later ook zelf haar eigen trouwjurk gemaakt. Toen ze de vereiste leeftijd had bereikt, heeft ze  de opleiding voor verpleegster gedaan, werken en leren in de Sionsberg te Dokkum. Tot haar huwelijk heeft ze in de Sionsberg gewerkt. Als je ging trouwen, was het gebruikelijk in die tijd, dat je niet langer kon blijven en dus ontslag kreeg. Gelukkig mocht ze na 7 jaar parttime weer aan de slag.

Ontmoeting
Op een feest in de stad Dokkum hebben Sybe en Grytsje elkaar al eens ontmoet, maar Sybe moest toen in dienst en zijn ze elkaar een poosje uit het oog verloren. Op een winterdag was Grytsje aan het schaatsen, toen haar schaatsen kapot gingen en ze lopend naar huis moest. Daar was Sybe ook bij en maakte met Grytsje een afspraakje om haar nog een keer te ontmoeten. En dat was in Dokkum op de veiling, toen is de vonk is overgesprongen. Grytsje woonde bij het ziekenhuis de Sionsberg en dan moest je ’s avonds half 11 binnen zijn, want was je later ging de deur op slot en moest je je verantwoorden waarom je te laat was. Daar paste Grytsje wel voor op, dat haar dat niet overkwam.
Na een tijd verkering gehad te hebben, wilden ze graag trouwen en omdat haar zus uit Canada van plan was over te komen, planden ze hun trouwdag in overleg, zodat die familie er ook bij kon zijn.

Trouwdag
22 december 1960 was het hun trouwdag met mooi weer, geen winterweer. Grytsje trouwde vanuit de woning van de familie Kits, waar ze gewerkt had. Sybe haalde haar op met de trouwauto en zo gingen ze naar het gemeentehuis in Dokkum, waarna de kerkelijke inzegening volgde in de Oosterkerk in Dokkum, door hun dominee Oppedijk. Bij fotograaf Kooistra in Damwoude werd een zwart wit fotoreportage gemaakt, alleen foto’s binnen. In de Old Inn was de receptie ’s avonds. Twee jonge mannen uit Dokkum verzorgden de muziek die avond.

Wonen
De eerste jaren van hun huwelijk ging het echtpaar wonen in een huis van vader De Vries aan de Hegedyken. Daar hebben ze de eerste 5 jaar van hun huwelijk gewoond. Toen het huis wat te klein werd, wilden ze het gaan verbouwen, maar toen ze bij de gemeente vroegen om een vergunning bleek dat de gemeente een andere bedoeling had met het huis en het wilde kopen. Ze zijn toen verhuisd naar de woning aan het Schapedijkje, waar ze nu nog steeds met plezier wonen.

Hobby’s
Hun gezamenlijke hobby is het bezoeken van ouderen in verzorgingstehuis Dongeraheem, maar door de corona is dat al een hele tijd niet meer mogelijk. Ook heeft Sybe kerkelijk werk gedaan voor de Zending. Verder is Sybe graag werkzaam in de tuin. Vroeger had hij een grote groentetuin bij zijn broer aan de Hegedyken. Later bij hun woning aan het Schapedijkje een bloementuin.

Grytsje heeft 30 jaar lang de collecte voor de Hartstichting geregeld in heel Dokkum. Verder houdt ze veel van breien, ze is lid van de Breiclub van de kerk. Ze breien met een groep dames voor Oost-Europa, voor mensen, die het moeilijk hebben. Er worden truien, sokken, dekens, omslagdoeken enz. gebreid. Ook kraampakketten worden samengesteld, die naar mensen in een tehuis gaan. Voor Lesbos hebben ze knikkerzakken en etuis voor pennen en potloden voor de Actie Schoenendoos gemaakt.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Echtpaar de Vries uit Dokkum 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar de Vries uit Dokkum 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar de Vries uit Dokkum 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar de Vries uit Dokkum 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?