Echtpaar Joustra 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

Echtpaar Joustra 60 jaar getrouwd

dinsdag 03 december 2019

Op 3 december was het 60 jaar geleden dat Anne Joustra en Renske Joustra-Dijk uit Dokkum elkaar het ja-woord gaven in het gemeentehuis van Ternaard. De grote hobby van Anne Joustra is voetbal. Hij heeft dan ook veel bestuursfuncties gehad, bij de FVB/ KNVB en bij V.V. Dokkum.

Dinsdagmiddag kwam wethouder Jouke Douwe de Vries langs om het echtpaar te feliciteren met hun 60 jarig huwelijksjubileum. Van de gemeente Noard-east Fryslân kreeg het echtpaar een afschrift van hun huwelijksakte en een prachtig bos bloemen.
Ontmoeting
Anne en Renske hebben elkaar leren kennen, doordat Renske wel regelmatig uit logeren ging bij de buren van Anne aan Buitentuin van Dokkum, maar Anne had verkering in Broeksterwâld en heeft het even geduurd, voordat ze verkering kregen. Toen hij later bij een smederij in Dokkum werkte en Renske in Dokkum naar de Huishoudschool ging, kwamen ze elkaar ook in Dokkum tegen en werd het verkering. Renske was toen 16 jaar en haar moeder zei tegen Anne: “Moast goed op har passe hear, se is nog sa jong”. Anne antwoordde: “Dat sil ik dwaan”.
Anne moest dan op de fiets naar Holwerd. Ook op de woensdagavond mocht hij op een gegeven moment langskomen, maar dan was de bezoektijd hen veel te kort, want vader Dijk wilde vroeg naar bed en moest Anne na een uurtje weer vertrekken. Met slecht weer kwam hij met de bus naar Holwerd.

Trouwdag
Op 3 december zijn Anne en Renske getrouwd in het gemeentehuis in Ternaard. Oom Jelle van Sinderen stelde de trouwauto beschikbaar en zo reed men naar Dokkum, waar bij Foto Modern de trouwfoto’s werden gemaakt. Daarna werd er feest gevierd in de consistoriekamer van de Nederlands Hervormde Kerk in Holwerd. Er was die avond muziek bij van een Trio, bestaande uit Eelco de Vries (bekende van de Bitri) met saxofoon, Piet Vellinga (bekende van juwelierszaak Laurens Bits) speelde op de gitaar en de drummer was Jense Kingma.
Het jonge paar vestigde zich eerst aan de Hoedemakersweg in Dokkum. Na 16 jaar verhuisde men naar de huidige woning in Dokkum, waar ze 44 jaar hebben gewoond. Het echtpaar heeft vier kinderen, waarvan er helaas twee zijn overleden en negen kleinkinderen.
School, werk en hobby’s Anne Joustra
Anne Sjouke Joustra is 84 jaar en is geboren in Dokkum, zoon van Jan Joustra en Ebeltje Joustra-Lolkema. Vader werkte eerst als postbode en later op het postkantoor van de PTT.
Anne heeft de opleiding metaal gevolgd op de LTS. Na zijn opleiding werkte hij totdat hij zijn dienstplicht moest vervullen bij smederij Bontekoe in Dokkum. Na de diensttijd is hij gaan werken bij Bitri Scooterfabriek naast het station, waar hij meerdere functies heeft gehad en na verloop van tijd is hij daar chef geworden. De grote hobby van Anne Joustra was het voetballen. Hij is meer dan 70 jaar lid van v.v. Dokkum en is daar ook erelid en balsponsor. Hij heeft bestuursfuncties gehad bij de FVB/ KNVB en bij de Landelijke Bond van Amateursverenigingen. Hij bezit een oorkonde als lid van verdienste bij de KNVB. Tevens was hij voorzitter van de FNV. Naast voetbal was hij een liefhebber van kaatsen. Een bijzondere hobby van Joustra was het sparen van telefoonkaarten uit bijna de hele wereld.
School, werk en hobby’s Renske Joustra
Renske Joustra- Dijk is 80 jaar en is geboren in Akkerwoude, maar ze woonde later met haar ouders in Holwerd. Renske is een dochter van Alle Dijk en Eke van Sinderen. Haar vader was boerenarbeider en werkte later op de scooterfabriek Bitri in Dokkum.
Renske heeft de huishoudschool bezocht en ging daarna in de huishouding werken en bij Laurens Bits ook ’s middags in de winkel. Ook in haar huwelijk werkte ze bij de Middenstandsbank als schoonmaakster.
Haar hobby’s waren vooral breien en kinderkleding naaien. Prachtige truien heeft mevrouw Joustra voor de kinderen gebreid. Het kleedje haken heeft haar schoonmoeder haar geleerd. Nu lost ze regelmatig Zweedse Puzzels op.
Mevrouw heeft de nota’s van hun trouwdag nog bewaard. Veel was besteld bij Hotel de Grote Klok uit Holwerd. Maar ook de nota’s van meubilair bij Meubelzaak van Sinderen.
De grootste hobby van Anne en Renske samen was kamperen. De ouders van Anne hadden een stacaravan op Ameland. Hier genoten ze met hun kinderen volop en hadden daar veel vrienden. Jaren later hadden ze zelf een caravan, die stond op Camping in Lieren/ Beekbergen. Op 80-jarige leeftijd van Anne hielden ze op met kamperen, maar Renske denkt nog vaak terug aan de mooie tijd op de camping.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Echtpaar Joustra 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar Joustra 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar Joustra 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar Joustra 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar Joustra 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar Joustra 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar Joustra 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio