Echtpaar Metzlar uit Dokkum 65 jaar getrouwd

Zaterdag 15-02-2020
DOKKUM - Zondag 16 februari was het 65 jaar geleden dat Alle Metzlar, afkomstig uit Grootegast en Geeske Metzlar-Riemersma uit Burum elkaar het ja-woord gaven. Zaterdag werd het jubileum gevierd in restaurant Lauwersland in Oudwoude.
Burgemeester Johannes Kramer kwam langs om het jubilerend paar te feliciteren. Bijzonder was deze dag, omdat het voor Kramer zijn eerste bezoek aan een briljanten paar is in de functie van burgemeester. Het cadeau namens de gemeente was een prachtig bos bloemen.

Ontmoeting
De eerste ontmoeting vond plaats in Burum. De heer Metzlar speelde toneel bij de reciteerclub van Grootegast. Er bestond een afspraak tussen de Reciteerclub en de Oranjevereniging van Burum, dat wanneer er een prins of prinses geboren wordt, dat dezelfde dag de reciteerclub dan een optreden verzorgt in de Hervormde kerk in Burum. Prinses Marijke werd geboren op 18 februari 1947. Dus meteen diezelfde avond werd het toneelstuk “Plicht of liefde” gespeeld, een toneelstuk dat over de oorlog ging, waarin Alle werd verraden en in de cel gezet. Mogelijk heeft dat veel indruk gemaakt op Gé. Na afloop hebben ze elkaar voor het eerst ontmoet, maar verder kwam het vooralsnog niet. Veel later volgde de tweede ontmoeting. Gé was op 2e Pinksterdag op bezoek bij familie in Grootegast, waar ze met leeftijdsgenoten naar een Zangconcours in Roden ging en daar was Alle ook aanwezig en daar ontstond pas echt verkering en is niet meer uit gegaan.

Trouwdag
16 februari 1955 was een winterse dag. Er lag veel sneeuw en de wegen waren glad, waardoor de bruidegom ook nog ten val kwam in de sneeuw. Dat liep gelukkig goed af. Men had de afspraak om voor de portretfoto naar fotograaf Steenmeijer in Groningen te gaan. Met het winterweer van die dag was dat een behoorlijke afstand.
Het echtpaar is getrouwd in het gemeentehuis in Kollum en in de Gereformeerde kerk in Burum. Het feest was ’s avonds in gebouw Irene in Burum. Voor de feestgangers was er een boekje gemaakt met liedjes, die gezongen werden op de feestavond. Dit boekje was nog steeds aanwezig. Verder werden er door familieleden en kennissen sketches opgevoerd en liedjes gezongen.

Het jonge paar ging wonen aan de Feije van Heemstrasingel in Dokkum. Na nog een keer verhuisd te zijn in Dokkum, ging men in 1975 wonen aan de Brokmui, waar ze nog steeds wonen.

Scooter werd bernewein.
Na zes jaar getrouwd geweest te zijn had men nog geen kinderen. Het echtpaar had een brommer en men wou deze inruilen voor een scooter, maar na de vakantie zou het definitief besluit vallen voor de aankoop. Na de vakantie bleek, dat er een kleine op komst was. “De koop van de scooter gie net troch, it waard in bernewein”, vertelde mevrouw Metzlar.
Het echtpaar heeft 2 kinderen en 7 kleinkinderen en het eerste achterkleinkind wordt binnenkort verwacht.

School, werk en hobby’s
De heer Alle Metzlar is 92 jaar en is geboren in Oldekerk, maar opgegroeid in Grootegast. Zijn ouders waren Berend Metzlar en Maria Joanna de Vries. Vader was timmerman en opa ook. Metzlar is na de ULO school gaan werken op de secretarie in Grootegast, later in Zuidhorn en daarna in Dokkum, in de functie adjunct-commies. Op het gemeentehuis in Dokkum werkten toen slechts 8 personen. Metzlar was o.a. verantwoordelijk voor de inkoop, zoals o.a. nog inkt en kroontjespennen en de archivering op het gemeentehuis. Hij weet zich nog te herinneren dat zijn collega de geboorteaktes enz. met kroontjespen en inkt invulde. Verder was Metzlar degene bij de gemeente, die de Friese Taal zowel mondeling als schriftelijk goed beheerste en hij regelmatig gevraagd werd om even een brief in het Fries te schrijven.

De hobbies van Metzlar zijn knutselen met hout. Hij heeft veel speelgoed voor de (klein) kinderen gemaakt, zoals garages, poppenhuizen en ander speelgoed. Ook bureau’s en bedden werden door hem zelf gemaakt. De kunst van het timmeren zat hem duidelijk in het bloed. Metzlar zijn opa uit Sebaldeburen was ook timmerman. In de winterperiode als er wat minder werk was, was hij ook klompenmaker. Metzlar had nog een mooi aandenken aan zijn opa, namelijk een paar kleine klompjes, met het opschrift “groeten uit Sebaldeburen”.

Geeske Riemersma, later Gé genoemd, is 89 jaar en is geboren en getogen in Burum. Tot haar 23e jaar heeft ze in Burum gewoond. Haar vader was Teake W. Riemersma en moeder was Janke van der Meer. Ze hadden thuis een kleine boerderij en vader was tevens loonwerker.
Gé weet zich nog veel van de oorlog te herinneren. Ze weet nog, dat er binnen Burum de afspraak bestond, wanneer er gevaar dreigde of onraad was, dat de molen dan in een kruisstand werd gezet. Gé ging nadat de schoolperiode afgelopen was, werken bij haar moeder in de huishouding en ook bij anderen. Ze kon heel goed naaien en naaide ook veel voor anderen en later voor het eigen gezin.
Ook haar eigen trouwjurk en die van haar dochter heeft ze zelf gemaakt. Haar hobby was handwerken, zoals haken, breien, borduren. Ook was ze in de eerste jaren van het huwelijk lid van de Zangvereniging Sursum Corda in Dokkum.

terug naar overzicht
Echtpaar Metzlar uit Dokkum 65 jaar getrouwdEchtpaar Metzlar uit Dokkum 65 jaar getrouwdKijk voor meer foto's op www.rtvnof.nl.
© Foto's: Jantsje Wiersma

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie