Een voorstelling door schoolkinderen voor het dorp! · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Een voorstelling door schoolkinderen voor het dorp!

maandag 16 mei 2022
GARYP – Basisschool CBS de Wrâldpoarte in Garyp is sinds kort bezig om Kunst en Cultuur meer te implementeren in het onderwijsaanbod. Kunst en Cultuureducatie draagt bij aan het ontwikkelen en stimuleren van creatief denken en brede vorming. Door middel van beelden, taal, muziek, literatuur, spel en beweging kunnen de kinderen werken aan hun creativiteit en hun creatieve vaardigheden. 
De leerlingen hebben het afgelopen jaar les gehad van docenten uit cultuurcentrum het Achterland in Burgum en muziekcentrum de Wâldsang. O.a. theaterdocenten, muziekdocenten, beeldend kunstenaars en taalkunstenaars waren regelmatig te vinden op school.
In de coronatijd zijn de school, de ouders en het dorp elkaar een beetje kwijtgeraakt. De leerlingen zaten thuis en later in cohorten. Ze zagen dus alleen klasgenootjes en de eigen meesters en juffen. Het contact met de ouders en de met de dorpsbewoners werd gemist. Door alle ‘kunst-lessen” met elkaar te verbinden werd er gewerkt aan een voorstelling met als naam “waar is Kip?” Het dorp werd betrokken door hulp te vragen. Zo haakten de dames van de plaatselijke haakclub mooie mutsen en voor de gastheren/gastvrouwen. De Oranjevereniging hielp bij het timmeren van een frame voor het decor. Ouders en dorpsbewoners hebben het decor geschilderd. Kinderen van school maakten elke maand een “waar is kip krant” die te vinden was bij de plaatselijke winkels als de Spar en de Kapper en ook in de spreekkamer van de tandarts en huisarts. Regelmatig werd het “waar is kip journaal’ uitgezonden via Facebook.
We hebben bedacht dat we, door met zijn allen te werken aan hetzelfde doel, de verbinding weer kunnen maken, onderling én met het dorp. We doen dit vanuit de Mienskips-gedachte; door en voor elkaar een voorstelling maken. Het betekent dat iedereen welkom is om de voorstelling te komen bekijken. Niet alleen ouders maar vooral ook dorpsgenoten en belangstellenden.
De voorstellingen vinden plaats vrijdag 20, maandag 23 en dinsdag 24 mei ’s middags om 15.30 uur en ’s avonds om 19.00 uur.
Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?