Eiertrays en kunst, Anne van Dalen · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

Eiertrays en kunst, Anne van Dalen

donderdag 19 november 2020

ALDTSJERK – Anna van Dalen maakte voor duo-expositie 9 in de ramen van GBV aan Van Sminiaweg 70 in Aldtsjerk nieuw werk op maat. Ze gebruikte als basis grote kartonnen eiertrays en maakte er met verf, takken en gaas originele objecten van. Te zien in…67

Haar unica objecten van verschillend formaat en uiteenlopende vorm staan en hangen voor de ramen en zijn nog t/m zaterdag 21 november van buitenaf te zien zolang het licht is.

Verrassende reeks objecten van Anna van Dalen in duo raamexpositie 9 in GBV

In het programma Op & Út van Omrop Fryslân vertelde Anne van Dalen aan Douwe Heeringa dat ze de stapel grote eiertrays op straat zag staan en toen dacht, daar kan ik wel wat mee. Ze had nog geen idee wat, hoe, waarvoor of wanneer, maar nam wel resoluut de hele stapel trays mee naar huis. Ze zette de trays in haar flat. Het was zelfs het eerste wat ze daar neerzette. Anne kwam net weer in Leeuwarden. Ze heeft haar woon- en atelierruimte op één adres.

Spelen
De kartonnen eiertrays hebben bijna twee jaar alleen maar ergens gestaan. Anne keek er wel naar, maar had nog steeds geen idee wat ze daar ooit van zou maken. Na het project Kunstpostkantoor in Vakwurk Burgum was haar hoofd leeg. Er  kwam weer ruimte en dat viel samen met de uitnodiging om iets nieuws te maken voor de duo-raamexpositie in Galerie Bloemrijk Vertrouwen. Het vooruitzicht op die expositie met ook origami van Manna Ori, Marten Sale Brouwer gaf haar nieuwe inspiratie.

Iets anders
Anne wilde iets anders maken dan de voorgaande exposanten om zich te onderscheiden, maar ook voor de afwisseling voor de bezoekers. Toen haar oog deze keer op de trays viel, wist ze meteen dat wordt het materiaal waarmee ik nu ga spelen en dat heeft nog niemand gebruikt voor ruimtelijk werk voor de raamexposities. Het plezier waarmee ze in enkele weken een reeks objecten heeft gemaakt is aan die objecten af te lezen. Het werk is speels en past prachtig in de ruimte waarvoor het gemaakt is.

Structuur
Door het licht in de grote ramen komen de subtiele structuren en grillige lijnen in haar werk prachtig uit. Een object viel groter uit en paste niet voor de ramen, het staat in de zaal in de expositie GRAFIEK! en past wonderwel bij de werken op papier van de exposanten. Alsof het een driedimensionaal grafisch werk is. De objecten in de ramen, lijken zeker van afstand op een driedimensionaal en abstract grafisch verhaal en trekken de aandacht. Van afstand is niet te zien dat het basismateriaal eiertrays zijn, dat ontdekken veel kijkers pas als ze de toelichting lezen.

Structuren maken
Anne vertelt over het maakproces: “Het materiaal krijgt een hele mooie structuur die vanzelf ontstaat door mijn handelen en wat ik met die eiertrays doe. Dan gebeuren er zo maar voor mij interessante dingen. Ik zet mijn handen in het materiaal en dan is het materiaal aan de beurt om mij feedback te geven. Ik moet niet 27 kanten tegelijk opspringen en een beetje blijven focussen op de opdracht die ik mezelf gesteld heb. Dan moet ik me inhouden want ik wordt  enorm hebberig van de vrijheid waarin al die heerlijke mogelijkheden ontstaan.”

Fietsen en iets nieuws zien
Anne fietst zelf veel rond op haar ligfiets om van alles te bekijken. Ze vindt het ook een leuk idee dat nu iedereen gewoon met de fiets erop uit kan gaan en ook in de avond naar binnen kan kijken. Helemaal in deze tijd waarin we allemaal uitjes moeten missen en op kunstgebied en ook weer eens nieuwe dingen zien en meemaken. Dat je in die ramen elke drie weken weer iets nieuws kunt zien, is juist nu heel mooi.

Uitgedaagd
Anne benadrukt: “Het is fijn om uitgedaagd te worden door een galerie en te weten dat het werk daar gepresenteerd wordt aan een breed publiek. Iedereen is vrij om te kijken wanneer het uitkomt, er hoeft geen afspraak gemaakt te worden en het is makkelijk om er op anderhalve meter van elkaar te kijken. Wie meer wil weten kan op mijn site kijken en ook binnen terecht in de galerie. Dat laatst is het best op afspraak in deze tijd, maar kan ook op goed geluk.”

Serie
Anne werkt vaker in series. Ze bekijkt haar onderwerp of materiaal van alle mogelijke  kanten en vindt daarbij steeds weer andere invalshoeken. De kunstenaar werkt met uiteenlopende motieven en in verschillende stijlen. Haar unica objecten met als basismateriaal eiertrays zijn drie dimensionale abstracties geworden.

Gerhild van Rooij, curator van Galerie Bloemrijk Vertrouwen
Te zien in … 67

Duo-Raamexpositie 9 Papier nog t/m 21 november
Alle dagen van buitenaf coronaproof te zien zo lang het licht is:
Objecten van Anne van Dalen en origami van Manna Ori, Marten Sale Brouwer
In GBV, ramen aan pleinzijde en in de entree, Van Sminiaweg 70, Aldtsjerk

In de zaal kijken naar nog een object van Anne en grafiek bij voorkeur op afspraak
GBV telefoon: 058-256116, e-mail: gbv-exposities@gmail.com

Fotobijschriften:
1 Nieuwe objecten van Anne van Dalen in raamexpositie 9
2 Raam 1 GBV met kunst van o.a. eiertrays van Anne van Dalen
3 Detail van een object van Anne van Dalen uit Leeuwarden

Auteur: Gerhild van Rooij, Cultuurpublicist
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Eiertrays en kunst, Anne van Dalen · Foto('s): Gerhild van Rooij
Eiertrays en kunst, Anne van Dalen · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio