Energie Coöperatie Ternaard (Encoter) plaatst eerste zonnepanelen · Foto('s): Jelke van der Meer
  Jelke van der Meer

Energie Coöperatie Ternaard (Encoter) plaatst eerste zonnepanelen

dinsdag 03 maart 2015

Op maandag 2 maart 2015 zijn de eerste zonnepanelen van de Energie Coöperatie Ternaard geplaatst bij de familie Sj. van de Galien, de enthousiaste belangstellenden van het eerste uur. De zonnepanelen zijn geplaatst door de firma Brander uit Ternaard en deze firma zal ook bij de andere dertien deelnemers de zonnepanelen plaatsen. De leverancier van de zonnepanelen is de firma AWIZON uit Surhuisterveen.

Het doel van Encoter is om via de coöperatie op zoveel mogelijk daken in Ternaard zonnepanelen te (laten) plaatsen om zo de duurzaamheid van energievoorziening in Ternaard bevorderen. Om dit doel te realiseren is er veel geld nodig. Door bijdragen van de Stichting Windmolens Ternaard en een flinke subsidie van het Waddenfonds, alsmede gemeente Dongeradeel en Rabobank NOF kan er een goede start gemaakt worden. Encoter financiert tot en met twaalf panelen alle kosten, zodat er geen eigen investering nodig is. Op deze manier zijn de zonnepanelen voor iedereen toegankelijk, zowel voor huiseigenaren als voor huurders.

De panelen worden verhuurd, waarbij gezorgd wordt dat de jaarlijkse huur altijd lager zal zijn dan de jaarlijkse besparingen op de elektriciteit rekening. Iedere deelnemer heeft dus tijdens de huurperiode een financieel voordeel en bovendien is het goed voor ons milieu. Als de investering van Encoter per huis door de jaarlijks ontvangen huren is afgelost, gaat de huur naar nihil en zijn de besparingen op de elektriciteitsrekening geheel voor de huurder (jaarlijkse besparing per huis tussen de € 400 en € 600). De panelen blijven in bezit en onder verantwoordelijkheid van Encoter.

De opzet van Encoter is nieuw en nog niet eerder toegepast. Dit was ook een van de redenen dat het Waddenfonds een subsidie toekende. Hiernaast is de financiële ondersteuning en borgstelling van de Stichting Windmolens Ternaard van groot belang voor het welslagen van dit plan. Voor nadere informatie kunt u mailen naar encoter01@gmail.com.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Energie Coöperatie Ternaard (Encoter) plaatst eerste zonnepanelen · Foto('s): Jelke van der Meer
  Jelke van der Meer

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 18:00 - 19:00
  Lytse Klankjes
  Jikke Wiersma
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar Muzyk
  Klaske Ferwerda
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
  Mark en Frank Spijkers
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?