Energiemarkt Ryptsjerk geopend met waterstofauto en windenergie · Foto('s): Alfred Lehmann
  Alfred Lehmann

Energiemarkt Ryptsjerk geopend met waterstofauto en windenergie

maandag 30 januari 2023

RYPTSJERK – In een buggy aangedreven op waterstof, waarmee zelfs koffie en tosti’s gemaakt konden worden, reed Berber van Zandbergen afgelopen zaterdag Ryptsjerk binnen. De wethouder duurzaamheid van Tytsjerksteradiel opende even later de energiemarkt door met behulp van windenergie feestelijke skytubes de lucht in te ‘schieten’ met daarop het woord: open.

Ruim 150 bezoekers bezochten de energiemarkt in dorpshuis De Einekoer en lieten zich informeren over duurzaamheid en energiezuinig wonen. De markt die georganiseerd werd door de gemeente Tytsjerksteradiel en Warmtenet Ryptsjerk telde 20 standhouders die van alle markten thuis waren. Opvallend was een innovatief ondergronds laadpunt voor elektrische auto’s, toepasbaar op elke locatie met het oog op het behouden van het straatbeeld. Geen grote paal meer voor de deur, maar een laadklep op de grond is de toekomst.

Over elektrische auto’s gesproken, die waren er ook, evenals de al genoemde unieke waterstofauto en middels een VR bril van Omrin kon je een ritje maken in een vuilniswagen. Wie de bril op z’n hoofd zette, kwam in een vuilniszak terecht en werd samen met ander afval netjes gesorteerd in de fabriek.

Druk was het bij de stand van de energiecoach van de Gemeente Tytsjerksteradiel die van alles wist te vertellen over het energiezuinig maken van je wonen, subsidies en regelingen. Navraag bij een woordvoerder van de gemeente leerde dat er meer energiemarkten zullen plaatsvinden. ,,Met de stijgende energieprijzen is er veel belangstelling voor duurzaamheid en voor het energiezuinig maken van je woning. Daar willen we als gemeente onze inwoners graag een handje bij helpen.’’

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Energiemarkt Ryptsjerk geopend met waterstofauto en windenergie · Foto('s): Alfred Lehmann
  Alfred Lehmann

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio