Ervaringsdeskundigen helpen gemeente beleid te bepalen · Foto('s): 

Ervaringsdeskundigen helpen gemeente beleid te bepalen

donderdag 01 oktober 2020

NOARDEAST-FRYSLAN – Begin 2020 startte de gemeente Noardeast-Fryslân met het aanpassen van het reeds verouderde beleid omtrent armoedebestrijding. Daarvoor werd de hulp ingeroepen van een vijftal ervaringsdeskundigen.

Zij werkten samen met de gemeentelijke beleidsadviseurs aan een startnotitie met als titel ‘Leven in plaats van overleven’ welke als vertrekpunt wordt gezien voor het veranderen van het beleid. Wie niet onder de armoedegrens leeft, weet vaak niet waar mensen die wél onder de armoedegrens leven in het dagelijks leven tegenaan lopen. De input van ervaringsdeskundigen was dan ook behoorlijk waardevol voor de gemeente. De startnotitie werd woensdag in een digitale bijeenkomst overhandigd aan wethouder Jouke Douwe de Vries. Hij gaf de ervaringsdeskundigen zijn welgemeende complimenten voor hun inzet: ,,Dankzij jullie inzet is het een rijk document geworden waar we mee verder kunnen.”

Corry van Herp, Henriette Hovinga, Michel Kerkhof, Marielle Nijland en Corrie Velda werkten mee aan de totstandkoming van de startnotitie. Zij zijn deelnemers aan het Platform armoedebestrijding en sociale uitsluiting en leven zelf enkele tot zelfs tientallen jaren rond of onder de armoedegrens zoals die in Nederland gesteld is. Meedoen en meedenken was belangrijk, zo stelt Michel Kerkhof. ,,Dat er wordt gepraat mét de mensen om wie het gaat, in plaats van óver de mensen om wie het gaat. Gedurende dit traject heb ik het gevoel gehad dat er echt naar ons werd geluisterd.” Henriette Hovinga kan dat beamen. ,,Al zijn er maar een paar zaken die in de startnotitie staan die daadwerkelijk uitgevoerd worden, dan is onze inzet niet voor niets geweest.”

Dat mensen die in armoede leven tegen soms hele ingewikkelde kwesties aanlopen blijkt bijvoorbeeld uit het verhaal van Corry van Herp. ,,Zodra kinderen achttien zijn loop je meteen tegen problemen aan. Je krijgt geen kindgebonden budget en kinderbijslag meer waardoor je er met tientjes per week op achteruit gaat. Ondertussen moet er wel schoolgeld worden betaald en boeken worden aangeschaft. Door de lange reistijd en onregelmatige schooltijden is het voor veel jongeren onmogelijk om een bijbaantje naast de opleiding te doen. Bij de gemeente kun je als dat nodig is een aanvraag doen voor een individuele studietoeslag. Maar zo’n aanvraag gaat over heel veel schijven en het kan tijden duren voordat je uitsluitsel hebt. Het is dan ook geen wonder dat veel jongeren daardoor voortijdig stoppen met hun studie.”

Waar in de startnotitie veel aandacht aan besteed wordt is vroegsignalering. ,,Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat iemand die in financiële nood zit aan de bel trekt. Mensen hebben het dan vaak al heel ver laten komen”, vertelt Marielle Nijland. ,,Er is enorm veel schaamte bij mensen die in armoede leven. Het is ook niet zo dat er één type arme mensen is. Het komt voor bij ZZP’ers, mensen met een gewone baan, statushouders, AOW’ers, chronisch zieken, noem maar op. Voor velen is de drempel om hulp te vragen hoog of is de informatievoorziening te ingewikkeld. Dat bijvoorbeeld leerkrachten weten waar ze op moeten letten zou al een wereld van verschil kunnen maken.” Dat er op het gebied van informatievoorziening nog veel te winnen valt vindt ook Corrie Velda. ,,Ik zit nu inmiddels zo’n drie jaar in de bijstand en zelfs ik weet nog niet eens waar ik alle informatie kan vinden omtrent hulp die ik kan krijgen. Daar lopen meer mensen tegenaan en dat moet beter.”

Alle ervaringen die de vijf aangedragen hebben zijn verwerkt in de startnotitie. Die wordt nu gebruikt door de gemeente bij zogeheten meedenksessies die dit najaar plaatsvinden. Bijvoorbeeld woningcorporaties, Vluchtelingenwerk en vrijwilligersorganisaties worden uitgenodigd om mee te doen. De gemeente hoopt op zoveel mogelijk input voor het nieuwe beleidskader. Dit verschijnt begin 2021 en krijgt het karakter van een actieprogramma. ,,In Fryslân zijn we de eerste gemeente die met behulp van ervaringsdeskundigen het nieuwe beleid bepaalt”, vertelt beleidsadviseur Christien Jasper. ,,Dat is zo goed bevallen dat ik me niet voor kan stellen dat we het ooit anders gaan doen.” Waar Jasper ook erg trots op is, is dat de gemeente Noardeast-Fryslân per januari 2021 drie ervaringsdeskundigen in dienst neemt voor 28 uur per week voor een periode van in ieder geval twee jaar. Met hun aanstelling hoopt de gemeente onder andere dat de drempel om bij de gemeente aan te kloppen een stuk lager wordt. Ook zouden deze ervaringsdeskundigen ingezet kunnen worden als voorlichter bij bijvoorbeeld ouderavonden op scholen.

De eerste meedenksessie is op 7 oktober van 15.30 – 18.00 uur. I.v.m. de coronamaatregelen worden de eerste sessies digitaal georganiseerd. Wie belangstelling heeft om aan één van de sessies mee te doen kan contact opnemen met Christien Jasper door een mail te sturen naar c.jasper@noardeast-fryslan.nl.

Een overzicht van de meedenksessies:

Woensdag 7 oktober, 15.30 – 18.00  
DIGITAAL “sociale energie transitie en wonen”

Maandag 19 oktober, 15.30 – 18.00 
DIGITAAL “digitalisering en monitoring” 

Dinsdag 20 oktober, 15.30 – 18.00   
DIGITAAL  “participatie”  

Maandag 26 oktober, 15.30 – 18.00   
Raadszaal Kollum    “Minima scan”

Dinsdag 27 oktober, 15.30 – 18.00   
Raadzaal Dokkum “communicatie”

Dinsdag 3 november, 15.30 – 18.00   
Raadzaal Kollum “schuldhulpverlening”

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?