Excursie van de historische vereniging Aed Levwerd in Kollumerland c.a.

Zaterdag 28-05-2016
KOLLUMERLAND C.A. - Zaterdag 28 mei kwamen zo’n 30 vrijwilligers van de Historische Vereniging Aed Levwerd uit Leeuwarden op excursie naar Kollumerland. Burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland c.a. ontving de gasten ‘s morgens op Fogelsanghstate te Veenklooster, waar hij hen rondleidde en vertelde over de geschiedenis van de state en haar bewoners.

‘s Middags volgde een rondleiding door Kollum, eveneens onder leiding van Bilker. Enkele monumentale en historische panden en panden werden bekeken en over verteld. De markante Oosterkerk werd van binnen bezichtigd en Henk Dijkstra vertelde over enkele bijzondere kenmerken van de kerk. De kerk werd ontworpen door Egbert Reitsma en werd in 1924 gebouwd. Alleen al de gewelven zijn uniek, geschilderd door George Martens in de bouwstijl van die tijd.
De Voorstraat, de Diepswallen en Philippusfenne met de notarishuis werden bekeken.

Bij Huize Sytzama werd uitvoerig stil gestaan, ook vanwege de geschiedenis van de eigenzinnige bouwer Willem Hendrik van Sytzama. De excursie werd beëindigd met een bezoek aan het voormalige doktershuis aan de Voorstraat, het prachtige pand in Art Nouveaustijl uit 1905, waar de bewoners, het echtpaar Hoek, vertelden over het architectonisch opvallende huis met interieur. In logement Doosje onder Warfstermolen werd het bezoek van de historische vereniging uit Leeuwarden afgesloten met een nazit. De gasten waren onder de indruk van de rijke historie van Kollumerland en van de opvallend mooie gebouwen die de gemeente heeft.

terug naar overzicht
Excursie van de historische vereniging Aed Levwerd in Kollumerland c.a. Excursie van de historische vereniging Aed Levwerd in Kollumerland c.a. Meer foto's & info op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sake Beerstra


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie