Familie van der Heide neemt afscheid van Spar Kollumersweach: dit wie ús ding · Foto('s): RTV NOF | Erik Visser
  RTV NOF | Erik Visser

Familie van der Heide neemt afscheid van Spar Kollumersweach: dit wie ús ding

zaterdag 30 september 2023

KOLLUMERSWEACH – Nog een week en dan trekken ze de deur van de supermarkt in Kollumersweach definitief achter zich dicht. Voor Jan (61) en Coby (55) van der Heide en de beide dochters was de Spar aan de Foarwei 81 een tweede thuis. Nu is het een kwestie van opruimen, spullen opmaken en dagelijks nog een praatje maken met de vaste klanten.

“Moarns geane we hjir hinne en dan sizze we noch safolle dagen. Op it lêst moat it ek,” zegt Jan als we hem treffen in de bedrijfskeuken achter de winkel. “Dy lêste wike sil wol oars wurde, emosjoneel, mar we sjogge der ek wol wer nei út”, vult Coby haar man aan. Het is de afsluiting van een tijdperk van 45 jaar waarin de familie van der Heide dagelijks Kollumersweach en omstreken voorzag van boodschappen. Straks zijn de rollen omgedraaid en moeten ze zelf boodschappen halen, een vreemde gewaarwording. De winkel was als een tweede huis. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds na etenstijd waren ze er te vinden.

Rijdende winkel

In 1978 ging Jan aan de slag met de rijdende winkel, een elektrische want een rijbewijs had hij in die tijd nog niet. Eerst werkte van der Heide voor Siepie Henstra en daarna begon hij voor zichzelf. Coby werkte bij Rekker, die jaren de supermarkt in het dorp runde. Verschillende mensen vroegen Jan ondertussen of de winkel niet iets voor hem was. “Se ha my yn de jierren miskien wol acht kear frege, mar ik woe op de molkwein bliuwe, in winkel wie niks foar my. Sitst op ien plak en de minsken moatte nei dy ta. Toch werd rond de eeuwwisseling de overstap een feit, na 23 jaar een wijk te hebben gedaan ging de rijdende winkel aan kant. De wagen werd verkocht. De vraag liep al een tijdje terug, rondom verdween de SRV-kar uit het straatbeeld. “It wie een prachtige tiid, ik hie it net heal misse wolt.”

“Yn de begjintiid (rond 2001) ha ik ek wol hiel ûnwennich west. It kontakt mei de minsken yn in winkel is hiel oars. Yn de karre wie it altyd ien op ien.”, aldus Jan. “Mar we ha ús draai der ek wol wer yn fûn hear,” zeggen beide eenstemmig. Met een team van veertien mensen, vakkenvullers en caissières runnen ze de Spar-buurtsuper. Dochters Hennie en Tjitske draaien daar ook volop in mee. Maar zij kiezen voor een andere toekomst. Nu is het gevoel toch wel wat dubbel, maar het is de werkelijkheid. Coby vertelt: “De hiele húshâlding hat hjir altyd west. Dit wie ús ding wol. No binne we oan it oprêden, de loads en wat guod wat mei kin nei hûs.”

Afscheid

Op de vraag wanneer het besluit genomen werd om afscheid van de winkel te nemen zegt Jan: “Doe ’t de meidieling kaam dat it pân yn it sintrum fan it doarp ferboud wurde moast, om oan it format fan Spar foldwaan te kinnen. Dêrneist spile dat it kontrakt mei de Spar-organisaasje foar tsien jier ferlinge wurde moast. “Wij ha doe sein we sette it te keap, der ha we trouwens best lang oer prate moatten”.

Het werk is de laatste jaren veranderd. De sfeer werd anders, klanten soms mondiger, computers en administratie kregen de overhand. Zo was Jan meer bezig op kantoor dan in de winkel. Het huurpand en de inventaris wekten de interesse van een ondernemer uit Ferwert. “Yn prinsipe wurdt it ruilje fan popkes, it personiel kin mei, útsein de Van der Heides.”

Niet stil zitten

Zaterdag 7 oktober zal het gezin van der Heide nog één keer de deuren openen en alle vaste klanten uitnodigen om nog een bakje koffie met hen te komen drinken. Om 17.00 uur gaat dan de deur dicht. En dan? Tot januari blijft Jan sowieso thuis. Daarna wil hij weer aan de slag. Veel mensen hebben al gevraagd of hij wil komen helpen, heel uiteenlopende dingen. Maar hij geeft aan dat er vanzelf wel iets op zijn pad komt. “Stil sitte dogge we net,” blikt Jan vooruit op de tijd die zal komen. De contacten met de klanten zullen Jan en Coby het meest missen. Wat ze niet zullen missen? Alle geregel, administratie, telefoon en planning. Trouwe klanten reageren dat ze het jammer vinden dat de Van der Heides stoppen. Dat vinden ze hartverwarmend en mooi om te horen.

De supermarkt blijft behouden voor Kollumersweach. De winkel zal eerst dicht blijven en na een verbouwing op dinsdag 24 oktober weer opengaan.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?