Feanwâlden zoekt dak voor 250 zonnepanelen · Foto('s): 

Feanwâlden zoekt dak voor 250 zonnepanelen

woensdag 02 februari 2022

FEANWALDEN – De gloednieuwe Enerzjy Koöperaasje Feanwâlden haalde binnen drie weken meer dan genoeg deelnemers binnen voor de financiering van een zonnedak in Broeksterwâld. Gezien het enthousiasme in de regio zoekt de energiecoöperatie een tweede zonnedak. Er is op het stroomnet van Liander in deze omgeving voldoende ruimte voor een zonnedak. Bedrijven die hun dak voor 15 jaar willen verhuren kunnen zich aanmelden bij de coöperatie.

Enthousiasme over regionale energie
Bewoners van Feanwâlden en wijde omgeving konden zich vanaf eind december aanmelden voor 1 tot 10 obligaties voor het zonnedak in Broeksterwâld. Op 17 januari stond de teller al op meer dan dertig belangstellenden die voor totaal 152 obligaties wilden afnemen. Deelnemers weten dat ze van deze belegging met een rente van 3 à 4%, niet rijk zullen worden. Het gaat ze vooral om het idee om in de eigen regio samen groene energie op te wekken. En dan “liever zonnedaken dan een zonneweide in dit mooie landschap”, zoals een van de deelnemers het formuleerde.

Enerzjy Koöperaasje Feanwâlden
De energietransitie van onderaf een zetje geven is precies het doel dat enkele mensen vorig jaar voor ogen hadden toen ze besloten om een coöperatie op te richten. Samen de regio Feanwâlden duurzamer maken door lokaal energie op te wekken (www.energiecooperatieveenwouden.com). Dit zonnedak in Broeksterwâld is het eerste project. Eigenaren van obligaties zijn automatisch lid van de coöperatie. Maar ook zonder deelname in het zonnedak kan men lid worden. Samen beslissen ze over de volgende projecten die worden opgepakt.

Geschikte daken
In principe zijn daken op zuid, west en oost of platte daken, groot genoeg voor ruim 250 zonnepanelen, geschikt voor een zonnedakproject. In Broeksterwâld combineert de eigenaar het dak de aanleg van de zonnepanelen met een asbestsanering. Hij verhuurt zijn dak voor 15 jaar aan de coöperatie. Bedrijven die belangstelling hebben voor een dergelijk zonnedakproject kunnen zich aanmelden bij de secretaris Robert Blanken (mailadres: energiecooperatieveenwouden@gmail.com).

Afname stroom geen knelpunt
Veel belangstellenden voor obligaties vroegen zich af of Liander de afname van de stroom kan garanderen. Liander geeft op haar website elke 2 weken een actueel overzicht van de knelpunten. Hieruit blijkt dat in de regio Burgum, Hurdegaryp, Feanwâlden, Broeksterwâld de capaciteit van het spanningsnet in het eerste kwartaal van 2022 wordt uitgebreid. Als de coöperatie vanaf zomer 2022 energie gaat produceren is er geen knelpunt meer.

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio