Feestelijke onthulling kunstwerk Maarten van der Weijden

Zondag 16-06-2019
BURDAARD - Zaterdag 15 juni is het kunstwerk dat geïnspireerd is op de 11stedenzwemtocht van Maarten van der Weijden in 2018 feestelijk onthuld. In de haven van Burdaard werd de opening verricht door vertegenwoordigers van de twaalf stichtingen waar Maarten van der Weijden in 2018 geld voor bij elkaar heeft gezwommen.

Het beeld, gemaakt door de Ferwerter kunstenaar Hans Jouta, toont Maarten van der Weijden in het water en symboliseert de strijd en het doorzettingsvermogen van de kankerpatiënt en de onontbeerlijke steun van naasten. Het kunstwerk appelleert aan de grote betrokkenheid van de initiatiefgroep van vijf Burdaarders, maar ook aan de grote betrokkenheid van het publiek in Fryslân en daarbuiten bij de 11stedenzwemtocht en bij de strijd tegen kanker. Deze verschrikkelijke ziekte raakt een ieder persoonlijk. Bijna iedereen heeft immers in zijn directe omgeving te maken met kanker.

Doel van het kunstwerk is dat het een plek is waar mensen stil kunnen staan bij de ziekte kanker, bijvoorbeeld tijdens Wereldlichtjesdag. Het is een plek van rust en bezinning aan de Dokkumer Ee. Het kan een startpunt of tussenstop zijn van een evenement, zoals een zwem-, fiets- of wandeltocht. De locatie aan de Elfstedenroute is daarvoor uitermate geschikt. Het kunstwerk wil ook laten zien dat we met elkaar opkomen voor mensen die door de ziekte getroffen worden en voor hun naasten. De inzet van mensen zoals Maarten van der Weijden en de inzet van de vele stichtingen dragen bij aan kankeronderzoek.

terug naar overzicht
Feestelijke onthulling kunstwerk Maarten van der Weijden Feestelijke onthulling kunstwerk Maarten van der Weijden Meer foto's op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sjoerd Akkerman

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Bertus Hatzmann
20:00-22:00 | Weekend Kick-Off
22:00-00:00 | Gerjan op Dreef
Klik hier voor programma- informatie