Fietstocht langs staten en stinzen groot succes · Foto('s): Douwe Oosterbaan
  Douwe Oosterbaan

Fietstocht langs staten en stinzen groot succes

zaterdag 15 augustus 2015

In haar jubileumjaar organiseerde Boerderijenstichting Fryslân samen met De Schierstins op zaterdag 15 augustus een fietstocht langs boerderijen, staten en stinzen. Vertrekpunt van de bijna 40 kilometer lange route  door de Noordelijke Friese Wouden was de Schierstins in Feanwâlden. De Schierstins heeft een tentoonstelling gewijd aan ‘De lêste toerstins’ of ‘Het laatste Friese torenkasteel’ en stinzen in Fryslân. De fietstocht voer langs een grote variatie aan boerderijtypen, zoals de voor deze streek typische wâldspultsjes, maar ook langs diverse kop-romp-, kop-hals-romp- en stelpboerderijen.

Tijdens de tocht waren de boerderijen, landbouwmuseum De Brink en de Schierstins ook van binnen te bezichtigen.  De bewoner van boerderij Allemastate in Oudwoude, waarin een restant van een Friese zaalstins nog aanwezig is, vertelde op het erf over zijn bijzondere boerderij. Verder fietsten de deelnemers onder andere langs het Lytse Slot, Fogelsanghstate en Landbouwmuseum De Brink in Veenklooster en langs Rinsmastate in Driezum.

Aan de fietstocht namen 177 deelnemers mee en daarmee kan de organisatie terug kijken op een zeer geslaagde tocht. Zaterdag 22 augustus is er in en rondom de Schierstins weer allemaal drukte. De Schierstins heropent vrijdag na een grote verbouwing en om dat aan iedereen te laten zien is er zaterdag een open dag. De open dag wordt gecombineerd met de Theun de Vries boekenmarkt.  Daarnaast zijn er ook nog een groot scala van activiteiten voor jong en oud. De vernieuwde deuren van de Schierstins gaan om 10.00 uur open.

Fietstocht langs staten en stinzen groot succes · Foto('s): Douwe Oosterbaan
  Douwe Oosterbaan

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 22:00
  Capriccio
  In Capriccio laat Haite Schukking veel verschillende soorten klassieke muziek de revue passeren en vertel daarbij iets over de achtergronden van elke compositie. Vaak geniet je meer van een muziekstuk, als je iets weet over het ontstaan ervan en over de drijfveren van de componist.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio