FNP NEF, tegenstand uitbreiding mestvergisting Marrum en Wielerronde Westereen in de WNS · Foto('s): Taeke Kooistra
  Taeke Kooistra

FNP NEF, tegenstand uitbreiding mestvergisting Marrum en Wielerronde Westereen in de WNS

zondag 11 augustus 2019

Hoewel het een vakantieperiode is konden er zaterdag 10 augustus toch verschillende maar ook interessante onderwerpen aan bod komen in de WNS. Het begon met Bert Koonstra van de FNP over een terugblik op de eerste maanden van de gemeente NEF. Koonstra kon tijd vrij maken voor een telefonisch interview tijdens zijn vakantie. De eerste maanden gingen “poerbest” volgens hem. Het is een grote raad met een beetje aftasten maar wel een drukke periode met meer vergaderingen door een grotere gemeente met een nieuw beleid. Ook komt de begroting van 2020 eraan. De financiële kwestie werd nogmaals besproken en ook de ideeën welke de FNP heeft voor de gemeente Noardeast-Fryslân. Tevens kwam de ambtelijke fusie met Dantumadiel aan de orde.

Titia Jippes van dorpsbelang Marrum kwam langs om ons bij te praten over de tegenstand van de Marrumers tegen de bouw van een tweede en grotere mestvergister bij Marrum. Eentje is al gebouwd en dit kon niet worden tegengehouden maar er zijn al plannen voor een tweede. Hiervoor zijn al in 2008 en 2011 vergunningen verleend. De Marrumers vrezen permanente overlast van stank en vrachtverkeer en daarom trekt men ten strijde tegen deze tweede grotere mestvergister en hopen dat de vergunning wordt ingetrokken.

Eigenaar van uitzendbureau ProWurk Janneke Rauwerda-de Poel werd uitgenodigd om in de studio over haar onderneming te praten. Haar onderneming helpt bedrijven aan personeel welke op een straal van rond de 25 km rond Dokkum liggen. Er wordt vooral gevraagd naar personeel die goed zijn met handen en bij ProWurk heb je meer kans op vast werk. Kijk voor meer informatie op prowurk.nl.

Betty Kooistra vertelde over de aankomende fotografie excursie op 18 augustus bij Noorderleech. Twee personen met een groepje van 15 personen gaan lopend door het natuurgebied naar het slik om daar natuurfoto’s te maken. Met een simpele camera is het al te doen (www.itfryskegea.nl).

De heer Geert Geert Zijlstra werd telefonisch benaderd over de gaswinning bij Pieterzijl-Oost. Een tiental dorpen zijn tegen de gaswinning. Minister Wiebes van Economische Zaken heeft de NAM in juni toegestaan om gas te winnen in het veld. Een deel van het gas zal worden gewonnen door chemicaliën in de grond te injecteren. Er zijn 50-60 bezwaarschriften ingediend maar deze zijn gewoon aan de kant geschoven. Volgens Zijlstra wordt de burger bij de poot genomen door de de overheid en ligt er een andere gedachte achter het leegmaken van kleine gasvelden.

Bauke van Kammen van wielervereniging Otto Ebbens blikte voorruit op de Wielerronde van de Westereen. Deze wordt gehouden op zaterdag 17 augustus. De heer van Kammen is al bijna 30 jaar bezig met het regelen van de sponsoren en vertelde met veel enthousiasme over de ronde welke voor de 68e keer wordt georganiseerd. De aanvang is om 11:30 met verschillende categorieën.

Joke Eijer van de VVV Schiermonnikoog vertelde over de zomervakantie die in volle gang is met veel dagjesmensen. Veel toeristen komen uit eigen land, maar ook uit Duitsland, België en dit jaar zelfs meer bezoekers uit Frankrijk. Het eiland is vooral geschikt voor gezinnen, er is veel te ontdekken op het eiland met zeer verschillende landschappen. Wandelend met de fiets of boot. Georganiseerd of om zelf ontdekken. Er worden veel activiteiten georganiseerd, ook voor kinderen. Naar schatting zijn er momenteel een 5000 toeristen op het eiland maar aangezien het een groot eiland is krijg je toch het gevoel dat je het eiland voor jezelf hebt.

Tijdens de uitzending werden er live bijdragen geleverd door Jitske de Hoop vanuit Ferwert en Blije.

FNP NEF, tegenstand uitbreiding mestvergisting Marrum en Wielerronde Westereen in de WNS · Foto('s): Taeke Kooistra
FNP NEF, tegenstand uitbreiding mestvergisting Marrum en Wielerronde Westereen in de WNS · Foto('s): Taeke Kooistra
FNP NEF, tegenstand uitbreiding mestvergisting Marrum en Wielerronde Westereen in de WNS · Foto('s): Taeke Kooistra
  Taeke Kooistra

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 19:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 19:00 - 21:00
  Country Trail
  Country Trail is het programma, waar alle aspecten van de countrymuziek aan bod komen.
 • 21:00 - 22:00
  Brasstime
  Brasstime met Klaas Groenwold
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact