Fors minder afval per huishouden in Tytsjerksteradiel  · Foto('s): 

Fors minder afval per huishouden in Tytsjerksteradiel 

donderdag 16 december 2021

 
BURGUM – Vanaf januari dit jaar haalt  Tytsjerksteradiel nog maar één keer per drie weken het huisvuil op. Dit heeft geleid tot fors minder afval per huishouden in de eerste negen maanden van dit jaar in vergelijking met de periode vorig jaar. Ook vergeleken met andere Friese gemeenten doet Tytsjerksteradiel het goed. Vooral het goed scheiden van het afval door de inwoners heeft gezorgd voor dit goede resultaat. 

 Bij bijna alle huishoudens gaat het goed; het afval wordt beter gescheiden. In de eerste negen maanden van 2021 is er 16 procent minder afval opgehaald. Het ingezamelde GFT-afval is met 23 procent toegenomen. Een groot deel van het afval, zoals etensresten en tuinafval wordt nu goed gescheiden in de biobak. Ook papier en karton, verpakkingsglas en groot huishoudelijk afval wordt beter gescheiden. “Het succes van deze maatregel is geheel te danken aan onze inwoners,” zegt wethouder Andries Bouwman. “Het was in het begin misschien even wennen voor de meeste mensen, maar ik ben heel trots op dit resultaat!”  

Om te besparen op het gebruik van papier, wordt voor 2022 geen papieren afvalkalender meer huis-aan-huis verspreid. Alle informatie over afvalinzameling en afvalscheiding is te vinden in de Afvalapp, zoals de afvalkalender en een scheidingswijzer. c Ook kunnen inwoners bellen met de gemeente wanneer ze een papieren afvalkalender willen ontvangen. 

 Extra huisvuil gratis

Een beperkt aantal inwoners geeft aan nog steeds niet uit te komen met de ruimte in de sortibak. Zij kunnen gebruik maken van de mogelijkheid om huishoudelijk afval gratis naar de milieustraat in Burgum te brengen. Sinds de zomer dat ook aan het afnemen . Tenslotte is er ook nog de mogelijkheid een extra sortibak aan te vragen. Veel minder huishoudens dan vooraf ingeschat maken hier gebruik van.  

Alle informatie over afval en afval-scheidt-tips staan op de website van de gemeente (www.t-diel.nl/afval en de Omrin Afvalapp). 

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio