Friese ambulancezorg wil nachtelijke inzet helikopter MMT
Dorpen krijgen ‘first responders’, het stedelijk gebied krijgt solo-ambulances en op de eilanden wordt ook ’s nachts noodhulp verleend door de trauma-helikopter…
“Friese dorpen krijgen ‘first responders’, het stedelijk gebied krijgt solo-ambulances en de ambulancezorg op de eilanden wordt ook ’s nachts bijgestaan door de helikopter van het Mobiel Medisch Team. Bovendien moeten de reddingboten van de KNRM langs de Friese kust en het IJsselmeer officieel de status van ‘ambulance’ krijgen. Ambulancezorg, Spoedeisende Hulp, huisartsen en andere eerstelijns spoedzorgverleners gaan in de Friese ziekenhuizen samen ”Spoedzorgpleinen” realiseren van waaruit de spoedeisende zorg in de regio geregeld wordt.” Bovenstaande is een greep uit de ambities van de Regionale Ambulance Voorziening Fryslân (RAV), neergelegd in het Regionaal Ambulance Plan 2008 – 2011, dat donderdagmiddag 24 april in Heerenveen is gepresenteerd aan bestuurders en andere betrokkenen bij de zorg in Fryslân.
Stijgende vraag naar ambulancezorg
De vier ambulancediensten in de provincie die samenwerken in de RAV Fryslân houden ernstig rekening met een sterk stijgende vraag naar (spoedeisende) ambulancezorg in de komende jaren. Fryslân heeft momenteel het laagste aantal spoedritten van heel Noord- en Noordwest Nederland. De regio Groningen heeft bijvoorbeeld bijna 50% meer spoedritten dan Fryslân en ook in Drenthe wordt aanzienlijk vaker met zwaailicht en sirene gereden naar een patiënt dan in Fryslân. De laatste tijd is echter ook in deze provincie een tendens te bespeuren dat het aantal spoedgevallen voor de ambulancedienst toeneemt. De redenen van de stijging worden onderzocht.
Nieuwe ambulanceposten
De samenwerkende diensten binnen de RAV Fryslân hebben nog wel enige reservecapaciteit om de groei op te vangen, maar het bestuur van de RAV geeft nu al een signaal af dat de grenzen van de groei in zicht komen en dat langzaam maar zeker gedacht moet worden aan capaciteitsuitbreiding van de ambulancezorg. Een ander punt waar de komende jaren naar gekeken wordt door de RAV Fryslân is de vestiging van twee nieuwe ambulanceposten in het noorden van de provincie en in regio Burgum, om zo de aanrijdtijden in die gebieden verder terug te dringen. Of dat ook gebeurt hangt sterk af van het
toekomstige regelgeving van de rijksoverheid en de financiële middelen die voor dat nieuwe beleid beschikbaar komen.
Solo-ambulances
Een andere belangrijke stap om aanrijdtijden van de ambulances te verkorten is de inzet van solo-ambulances in de stedelijke gebieden van Fryslân. In Drenthe loopt momenteel in Emmen en Assen een proef met speciaal uitgeruste auto’s bestuurd door een ervaren ambulanceverpleegkundige die permanent rond rijdt en van de ene op de andere seconde op een hulpvraag kan reageren, terwijl de gewone ambulance onderweg is. Een dergelijke
solo-ambulance wordt ook ingezet voor eenvoudige eerste hulp vragen die via het alarmnummer 112 binnenkomen.
First responders in dorpen en wijken
Hoe sneller iemand in een levensbedreigende situatie hulp krijgt, hoe beter. Vooral bij hartproblemen. Dan gaat het om minuten. Daarom wil de RAV Fryslân, in samenwerking met organisaties als de Nederlandse Hartstichting en EHBO-verenigingen een project op gang brengen met zgn. ‘First responders”. Wijk- en dorpsbewoners, die zijn opgeleid om mensen met hartproblemen te helpen. Zij worden bij een melding van een hartprobleem door de Meldkamer Ambulancezorg per SMS gealarmeerd, tegelijk met de ambulance, om eerste
harthulp te verlenen. Een dergelijk project is onlangs in Drenthe gestart vanuit een aparte stichting Hartveilig Drenthe. De RAV Fryslân wil profiteren van de daar opgedane ervaringen. Uitvoering van dit beleid is een aanvulling op de reguliere ambulancezorg en hiervoor is aanvullende financiering noodzakelijk.
Reddingboot wordt ambulance
Dat de RAV Fryslân een officiële ambulance-status wil voor de reddingboten van de KNRM heeft er alles mee te maken dat de RAV Fryslân ook verantwoordelijk is voor de organisatie van de medische hulpverlening op grote delen van de Waddenzee, het IJsselmeer en zelfs de Noordzee. Tot een kilometer uit de kust. Bij een melding van een medisch probleem vaart
de reddingboot van de KNRM uit met aan boord een ambulanceteam van de RAV Fryslân. De redddingboot is dan de ambulance en daar horen eisen, erkenningen, hulpmiddelen en ondersteuning bij. Voor bijvoorbeeld opleidingen. En, los van de enorme inzet van de vrijwilligers, ook een minder ‘vrijblijvend’ karakter en een ‘ritprijs’ zoals die ook voor ambulances wordt gehanteerd. Daarom trekken de RAV Fryslân en de KNRM samen op om de status van ‘ambulance’ te realiseren voor de reddingboten.
Patiëntentransport Waddeneilanden door de lucht sterk gegroeid
Bewoners van de eilanden hebben recht op dezelfde kwaliteit van zorg als op de vaste wal, is de stelling van het bestuur van de RAV Fryslân. Vooral het patiëntentransport door de lucht is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Met betrekking tot de ambulancezorg op de Waddeneilanden vindt de RAV Fryslân dat zo snel mogelijk een 24-uurs beschikbaarheid moet worden gerealiseerd van de helikopter van het Mobiel Medisch Team in Groningen. De helikopter moet ook ’s nachts beschikbaar komen voor zorgverlening en transport van ernstig zieke patiënten. Het Mobiel Medisch Team uit Groningen werd bijvoorbeeld in 2003 drie keer ingevlogen naar Terschelling, in 2007 was dat al 14 keer.
Naast de inzet van het MMT is ook de SAR helikopter van de Koninklijke Luchtmacht van groot belang. Van een eiland als Terschelling werd in 2003 ruim veertig keer een patiënt opgehaald door de SAR helikopter. In 2007 was dat al 92 keer. Bijna 2x in de week! Voorgenomen verplaatsing van de SAR helikopters van Leeuwarden naar Den Helder is dan ook een punt van zorg. De RAV voert samen met de regio Fryslân overleg met Defensie om de beschikbaarheid van de SAR helikopter voor de Waddeneilanden op minimaal het huidige (kwaliteits)niveau te handhaven.
Samenwerking met Dokterswacht intensiveren
In het kader van de samenwerking tussen ambulancezorg en huisartsen(posten), wil de RAV graag dat de planner van de huisartsen voertuigen plaatsneemt op de meldkamer Fryslân. Hierdoor kan de inzet van de huisartsenauto’s en ambulancezorg beter worden gecoördineerd en is het mogelijk om nog meer, en vaak sneller, zorg op maat te leveren aan
de inwoners van de provincie en de vele gasten. Onderdeel van het Regionaal Ambulance Plan 2008 – 2011 is ook een verdere intensivering en nog nauwere afstemming van de samenwerking met de GHOR Fryslân, de organisatie die de geneeskundige zorg bij grotere calamiteiten moet organiseren.
© Foto: Archief
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.