Friese Boys JO13-1 kampioen · Foto('s): RTV NOF | Sake Beerstra
  RTV NOF | Sake Beerstra

Friese Boys JO13-1 kampioen

zondag 22 mei 2022

KOLLUMERZWAAG – Op deze zaterdagmorgen 21 mei zou het zomaar kunnen zijn dat Friese Boys JO13-1 kampioen van de 4de klasse zouden kunnen worden. Een grote eerste stap daarin zou de winst tegen ST. Blija/Holwerd zijn, daarna zou de uitslag van CVO tegen FC Bergum nog erg belangrijk kunnen zijn. Het was de laatste wedstrijd deze competitie voor Friese Boys en na de groei die de jongens hebben gemaakt en de goede resultaten was het zeker tijd voor een feestje. Maar hoe groot zou dat feestje worden?

De voorbereidingen waren in elk geval wel gedaan, er waren posters gemaakt voor de wedstrijd en er was een officiële opkomst met rookbommen en een aankondiging van alle spelers. Luid aangemoedigd door de vele supporters betraden de beide ploegen het veld. Op goal stond vandaag natuurlijk weer Marvin. De verdediging bestond uit Bouke, Jesse Jan(aanvoerder), Hessel en Durk. Het middenveld bestond uit Jacob, Jarno en Sytse. De aanvallers waren Giovanni, Jelte en Cyner. Op wissel starten Jesse, Bjorn, Jitse en Arjen. Lennart was helaas geblesseerd maar zat bij het team in de dug-out. Tijdens de wedstrijd zou er worden gewisseld zodat iedereen de nodige speelminuten zou krijgen in deze beladen wedstrijd.

Om klokslag 09.00 uur gaf Hielke de Graaf het fluitsignaal om de wedstrijd te beginnen. De grensrechter voor Friese Boys vandaag was Paulus. Na deze indrukwekkende opkomst was het meteen duidelijk dat het vandaag erop of eronder was. Er was 1 kans om kampioen te worden en dat was vandaag! ST Blija/Holwerd waren hier vandaag gekomen om dat feestje te verstoren en natuur zelf op 11 juni kampioen te worden. Ondanks dat het zaterdag een beladen wedstrijd zou worden zou het wel een vriendschappelijke wedstrijd worden met wederzijds respect. De wedstrijd was los en de wedstrijd ging in het begin gelijk op, de ploegen waren aan elkaar gewaagd. In de tweede minuut was er een corner voor Holwerd die in de handen van Marvin kwam. Slechts 1 minuut later was er een hele grote kans voor Friese Boys uit een corner maar deze ging helaas net naast. Als de Boys de eerste 8 minuten maar doorkwamen dan was er een kans zei één van de leiders. De klap kwam ook hard aan toen ST Blija/Holwerd wist te scoren in de 5de minuut 0-1. Was het feest nu al voorbij? De volgende 3 minuten daarna was Friese Boys even de kluts kwijt en was het keeper Marvin die zijn ploeg erdoor heen sleepte. Ondanks dat iedereen zijn stinkende best deed, lukte het even niet. Maar na de bewuste 8ste minuut was de spanning eraf en begon de ploeg beter(over) te spelen met aanvallen richting de goal van ST Blija/Holwerd, die vandaag een erg goede keeper hadden die hun ploeg dus op de nul hield, in het begin van de eerste helft.

In de 10de minuut was er een kans voor Jelte maar ook deze was weer voor de keeper. Een minuut later was daar een mooie lange bal van Jesse Jan, die via een speler van ST Blija/Holwerd in voeten bij Cyner kwam die het wonderschoon afrondde en de gelijkmaker scoorde 1-1. Wat een weerbaarheid had de ploeg nu al getoond en wat was deze gelijkmaker verdient. Nu de kop ervoor en door, maar slecht 1 minuut later was ST Blija/Holwerd alweer gevaarlijk. En zo ging deze enerverende eerste helft alle kanten op. Kon het nog spannender??? Zo liep het langzaam aan richting het einde van de eerste helft en zou de ruststand 1-1 zijn. De spelers waren wel toe aan een ranja en de trainer en leiders hadden wel een bakje koffie verdient.

Na eigenlijk alleen maar complimenten voor de eerste helft begonnen de spelers vol energie aan een tweede helft die niet snel zou worden vergeten. De stand was gelijk en beide ploegen hadden nog alle kansen. De eerste helft was nog maar net los en er was al een grote kans voor Jelte, maar ook deze werd weer gestopt door de keeper. Kort daarna stormde Jacob op de goal af en wist te scoren 2-1. De hele Saedkampe stond op de kop en iedereen ging los. Meteen werden de eerste telefoontjes al richting Bergum gedaan om te zien wat daar de tussenstand was. Maar de tweede helft was nog niet voorbij en een extra doelpuntje zou zo veel minder druk geven voor de ploeg, trainer en leiders die het met de minuut zwaarder kregen want het was super spannend. Toen daarna drie keer Giovanni een grote kans kreeg om te scoren, maar elke keer weer gered werd door de keeper van ST Blija/Holwerd die een goede wedstrijd keepte, werd het wel duidelijk dat dit een wedstrijd zou worden met een spannend slot. Of zouden de Friese Boys de voorsprong kunnen behouden?

Aan de ploeg lag het niet want die deden alles wat in hun macht lag om te verdedigen en aan te vallen. De spanning was om te snijden en de teleurstelling was dan ook heel erg groot toen ST Blija/Holwerd toch wist te scoren in één van de laatste minuten van de wedstrijd en stand op 2-2 bracht. Trainer en leiders van Friese Boys waren van hun ‘koekje’, hoe kon dit nu gebeuren! Maar daar dachten de jongens van de JO13-1 heel anders over. Waar ze in het verleden hun kopjes wel eens lieten hangen kwam er een vechtlust naar boven bij het gehele team. Er waren nog een paar minuten en het kon nog!!! Na de aftrap volgende er een aanval richting de goal van ST Blija/Holwerd en was het Jelte die de bal bij Sytse kreeg die wist te scoren en stand op 3-2 zette. Dit was niet te geloven wat de jongens hebben gepresteerd toch een overwinning. Shirts gingen uit, trainer en leiders sprongen een gat in de lucht. Dit is een kampioenswedstrijd die wij niet voor mogelijk hadden gehouden!!! Inmiddels was het duidelijk dat CVO gelijk had gespeeld tegen FC Bergum en dat Friese Boys bij deze stand daadwerkelijk kampioen was! Maar hoelang zou de wedstrijd nog duren, het waren misschien een paar minuten maar het leken wel uren.

En na nog een paar spannende minuten klonk daar het eindsignaal en kon het feest losbarsten met vuurwerk, rookbommen, patat, frikandellen, een huldiging met medailles en een rondrit door het dorp. Wat een kampioenswedstrijd die de spelers, trainer, leiders en de vele supporters nog lang bij zullen blijven en wat een prachtig kampioenschap die de spelers van de JO 13-1 zelf hebben verdient. Van harte gefeliciteerd!!! Na deze prachtige dag ging iedereen na het feest weer voldaan naar huis, er zullen nog enkele toernooien volgen maar het seizoen is nu al geslaagd. De huldiging met de rondrit en patat met snacks werden aangeboden door sponsoren, Weedfree BV en Houtbouw Gerrit v/d Wal.

Verslag: Otto Smid

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00