Friese talenten in regiofinale Prinses Christina Klassiek Concours · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Friese talenten in regiofinale Prinses Christina Klassiek Concours

donderdag 24 maart 2022

REGIO – Het noorden van Nederland zit vol met klassiek talent. De jonge Friese musici Roas Kuipers uit Hurdegaryp en Borna Leon Simic uit Leeuwarden staan in de regiofinale Noord van het Prinses Christina Klassiek Concours. 

Het Klassiek Concours van de muziekstichting die ieder jaar grote talenten aflevert – waaronder in het verleden sopraan Laetitia Gerards en harpist Remy van Kesteren – wordt dit jaar deels online en deels live met publiek georganiseerd. De voorrondes van het concours waren digitaal. Deelnemers konden een digitale deelnamevideo insturen die door een jury bestaande uit professionele musici werd beoordeeld. De regiofinalisten doen mee in verschillende categorieën. De 17-jarige  trompettist Roas uit Hurdegaryp doet mee in categorie 2 (15 t/m 19 jaar). In dezelfde categorie zit ook Borna Leon (15 jaar uit Leeuwarden). Hij speelt piano. Op 20 maart werd de regiofinale Noord opgenomen in SPOT/De Oosterpoort in Groningen. In de week erna zijn de optredens van de regiofinalisten te zien via het YouTube. De ontknoping volgt met een bekendmakingsvideo op 27 maart. Maximaal 3 talenten stromen door naar de Nationale Halve Finale op 2 april in Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht.

Over het Prinses Christina Klassiek Concours
Het Prinses Christina Concours stimuleert al 55 jaar de muzikale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Aan het Klassiek Concours doen landelijk honderden jonge musici van 12 t/m 19 (zang 21) jaar in verschillende categorieën mee. De instrumenten variëren van viool tot bastuba, als de muziek maar klassiek is, in de ruimste zin van het woord. Een jury bestaande uit professionele musici beoordeelt de regiofinalisten. Van de feedback kunnen de musici leren en zo verder groeien. Dit jaar is de Regionale Finale voor een camera, in plaats van voor publiek. Op deze manier krijgen de musici toch een podium en leren ze hoe het is onderdeel te zijn van een videoproductie. Het Klassiek Concours in regio Noord wordt ondersteund door ABN AMRO MeesPierson, BPD, Dioraphte, Fonds1818, Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting de Weille Ogier, Donemus, Evert Snel Piano’s & Vleugels, Gaudeamus Muziekweek, Haydn Jeugdstrijkorkest, Kunstraad Groningen, Noord Nederlands Orkest, Orlando Festival, Peter de Grote Festival, Provincie Friesland, Stichting Beringer Hazewinkel, Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours en Vrienden van het NNO.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio