Friese ultra-atleet Van der Pal zwemt 200 km binnen 72 uur · Foto('s): Marianne Faber
  Marianne Faber

Friese ultra-atleet Van der Pal zwemt 200 km binnen 72 uur

zondag 23 februari 2020

Binnen 72 uur zwemmen heeft de Friese ultra-atleet Stefan van der Pal 200 kilometer gezwommen, de lengte van een Elfstedentocht. De trainingsmarathon van 24, 12, 12 en 24 uren in het 25 meterbad van zwembad het Kalverdijkje is de voorbereiding op de Elfstedenzwemtocht die Stefan van donderdag 2 tot 5 juli gaat zwemmen.

Van der Pal werkt vier dagen als sportdocent en is daarom afhankelijk van vakanties voor grote trainingen. In de meivakantie zal hij met zijn begeleidingsteam het buitenwater opzoeken. Van der Pal is erg tevreden over de trainingsweek: ’Eigenlijk heb ik maar één verbeterpunt, ik heb wat last van mijn linkeroog. Daar zit een verharding, want mijn zwembril sluit niet goed aan, denk ik. Dus dat wordt de komende tijd zwembrillen testen.’

Van der Pal stond de hele week onder strenge medische begeleiding van sportarts Baukje Wiersma en huisarts en onderzoeker Marco Blanker. Voor beide dokters was deze training een unieke kans om onderzoek te doen en te kijken wat er gebeurt in het lichaam van een mens die zo intensief aan het sporten is. In totaal tien keer is er bloed afgenomen. ‘We kijken hoe zijn lijf reageert op de inspanningen’, zegt Blanker. Het gaat dan bijvoorbeeld over nierfunctie en spierafbraak. De precieze uitkomsten van de metingen worden op een later moment met Van der Pal besproken.

Donderdag 2 juli start Stefan met zijn Elfstedenzwemtocht. Hij begint in Leeuwarden bij schouwburg De Harmonie, vergezeld door 111 meezwemmers. Het startschot wordt gegeven door de commissaris van de Koning Arno Brok, vanaf het Statenjacht Friso. Van der Pal kondigde eerder al aan de tocht ‘andersom’ te zwemmen: eerst naar Dokkum. Ook bij de eerste Elfstedentocht op de schaats, 111 jaar geleden, werd die route geschaatst.

Met zijn tocht wil Van der Pal geld inzamelen voor drie goede doelen voor kinderen met kanker: Stichting Semmy, Make-A-Wish en Stichting KiKa. Mensen die willen meezwemmen, in actie komen of doneren kunnen in dat doen via de website www.itgietmal.nl

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?