Friese werkloosheid in april licht gedaald · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Friese werkloosheid in april licht gedaald

donderdag 20 mei 2021

LEEUWARDEN – In april nam in Friesland de WW verder af met 6,3 procent. Ook lag het aantal WW-uitkeringen lager dan vorig jaar. Dit is voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie.

Eind april telde Friesland 10.173 WW-uitkeringen. Dat is 3,0% van de Friese beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in april af met 688 uitkeringen (-6,3%) ten opzichte van vorige maand.

Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis ligt het aantal WW-uitkeringen lager dan een jaar eerder. In april 2020 waren er nog 11.809 uitkeringen. Dat aantal is 13,6 procent lager in april 2021 (-1.636 uitkeringen).

Veel mensen werken in een economisch-administratief beroep. Het is de grootste beroepsrichting met bijna een vijfde van alle werkenden in Nederland. Zij werken in alle sectoren in een grote variatie aan beroepen; van postbezorgers en (hotel)receptionisten tot accountants en beleidsadviseurs.

De afgelopen jaren steeg het totaal aantal werkenden in deze beroepen. Deze toename zit vooral bij functies op hoog niveau. Hier zijn in Friesland dan ook de meeste kansrijke beroepen te vinden, zoals (assistent) accountant en controller, hypotheekadviseur, vastgoedmanager en data analist.

Dit zijn vaak beroepen die structureel groeien en minder vatbaar zijn voor automatisering. Daarnaast groeide het aantal werkenden in sommige middelbare beroepen de afgelopen jaren, zoals medewerker klantcontact en transportplanner. Hier liggen ook kansen op werk in Friesland.

Aan de andere kant zijn er economisch-administratieve beroepen waarin de werkgelegenheid structureel krimpt, vooral op middelbaar niveau. Een aantal behoort tot de minst kansrijke beroepen, zoals administratief medewerker, receptionist, secretaresse, bibliotheekmedewerker en baliemedewerker bank.

In deze beroepen is het moeilijk om werk te vinden. Er verdwijnt werk door digitalisering, en ook de coronacrisis heeft meer negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid. Dat blijkt ook uit de vacaturekrimp voor middelbare beroepen in deze richting het afgelopen jaar.

Deze afname was zowel landelijk als in Friesland sterker dan gemiddeld voor alle beroepen. UWV geeft voor een aantal beroepen voorbeelden van overstapberoepen met betere kansen op werk. Zo stapten receptionisten in het verleden over naar medewerker klantcontact of ICT-helpdeskmedewerker.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?