Het gaat goed met de ‘academisering’ van Fryslân. In 2015 zijn er ten minste 7 masteropleidingen in Fryslân. Doel is dat elke studie zo’n 30 tot 35 studenten per jaar trekt. Dat staat in het plan van de stichting UCF (University Campus Fryslân) voor de jaren tot en met 2015. De masterstudies die UCF wil aanbieden zijn: Toerisme, Leefbaarheid, Multilingualism, Watertechnologie, Energy and Environmental Management, Dairy Processing en Bestuurskunde.
UCF heeft sinds de start in 2011 een fundament gelegd voor de ‘academisering’ van Fryslân. Talentontwikkeling en innovatie kreeg een impuls, vooral op het gebied van watertechnologie en –management, meertaligheid, toerisme en life-sciences.
UCF wil graag verder. In 2011 kreeg het de eerste 7 miljoen van de 14 miljoen euro die Provinciale Staten uittrok voor versterking van het academisch onderzoek en onderwijs. Nu vraagt het de tweede 7 miljoen. Volgens het College ligt daar een goed plan voor.
Drie pijlers heeft UCF straks: de onderzoekschool, een universitair mastercollege en een UCF-kennisnetwerk. De tweede fase krijgt meer focus, met vier onderzoeks- en onderwijsprogramma’s: watertechnologie en –management, meertaligheid, toerisme en life-sciences.
UCF speelt in de tweede fase in op de vraag van het bedrijfsleven. Zo komt er een innovatieketen op het gebied van dairy, de zogeheten ‘dairychain’. Dat gebeurt in samenwerking met de grote zuivelfabrikanten. Met Philips wordt er gewerkt aan een technocampus en in de zorg wordt samen met MCL-Noorderbreedte gewerkt aan innovatie.
Daarnaast steunt UCF ook het lectoraat Fries en meertaligheid in onderwijs en opvoeding, de bachelor Fries en de bachelor- en masterstudie ‘High-tech systems en materials’. Gedeputeerde Jannewietske de Vries: ‘Vroeger hadden we de universiteit van Franeker. Die krijgen we nu in netwerkvorm terug.’