Minder vaak legen groene container? gemeente Noardeast-Fryslân zegt nee
DOKKUM – Het college van Noardeast-Fryslân raadt een verlaging van de inzamelfrequentie van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) af. Volgens het gemeentebestuur levert dit voorstel van de FNP geen substantiële besparing op en staat het haaks op het gemeentelijke en landelijke afvalbeleid.
Geen substantiële besparing
De FNP stelde voor om de GFT-inzameling terug te brengen van 26 naar 17 keer per jaar, als bezuinigingsmaatregel. Uit onderzoek van het college blijkt echter dat de verwachte besparing minimaal is. Minder ritten zorgen mogelijk voor lagere personeelskosten, maar het aantal voertuigen blijft gelijk. Bovendien moeten vrijgevallen uren van chauffeurs opgevuld worden om van een echte bezuiniging te kunnen spreken. Een lager inzameltempo zou kunnen leiden tot meer GFT in het restafval. De verwerking van restafval is duurder dan die van gescheiden bioafval. Ook zou er meer vervuiling ontstaan, wat nascheiding bemoeilijkt en de recycling belemmert. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot hogere verwerkingskosten.
Tegenstrijdig met duurzaamheidsdoelen
Noardeast-Fryslân wil juist meer en beter gescheiden afvalstromen realiseren. GFT is een waardevolle grondstof die gebruikt wordt voor compost en biogas. Een lagere inzamelfrequentie betekent minder service voor inwoners en kan leiden tot stankoverlast, vooral in de zomer. Ook zou het de motivatie van inwoners om afval te scheiden verminderen. Dit past niet bij de inzet van de gemeente op een circulaire economie.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.