Gemeenteraad akkoord met uitbreiding begraafplaats Lindenhof, maar teleurgesteld in communicatie · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Gemeenteraad akkoord met uitbreiding begraafplaats Lindenhof, maar teleurgesteld in communicatie

vrijdag 05 april 2024

DOKKUM – Opnieuw is de communicatie in een traject van de gemeente Noardeast-Fryslân een heikel punt. Alle partijen in de gemeenteraad vinden dat het proces ‘niet de schoonheidsprijs’ verdient. “Der binne fjouwer gesinnen dy’t oan de útwreidingskant wenje, wêrom binne sy net yn dit trajekt meinaam?”, was een veelgehoorde vraag vanuit de gemeenteraadspartijen donderdagavond.

Aanwonende Ruud Slijpen sprak voordat het besluit ter sprake kwam dan ook in. “Ik haw 14 fragen steld oan de gemeente, mar noch hieltyd weinich oant gjin antwurden.” Mede door de inspraak van Slijpen en de teleurstelling in het communicatieproces stemden CDA en ChristenUnie tegen het raadsvoorstel. “Wy woene graach dat it foarstel earst oanhâlden wurde soe, oant dat de fragen beäntwurde binne, mar allinnich it CDA stimt dêr mei yn”, vertelde raadslid Klaas de Jager van de ChristenUnie. De rest van de gemeenteraad stemde in met het raadsvoorstel, wat naast 3.3 miljoen euro ook nog de verhoging van de onderhoudskosten per 2026 omvat. Vanaf dat jaar moet er jaarlijks € 18.150,- bij.

Wethouder Braaksma -die de vervanging van de zieke Hanneke Jouta op zich nam- pareerde de opmerkingen. “Dit giet puer oer it frijmeitsjen fan de finânsjes, sadat wy aanst yn it útfieringsproses los kinne. Ekskuses dat der net op de brief fan Slijpen reagearre is”, vulde Braaksma aan. “It oerlis mei omwenjenden sille wy yn it útfieringsdiel echt net oerslaan.”

Gedenkbos & Monument stilgeborenen

De tweede inspreker, de heer Blom en dochter, wilden graag dat de gemeente het gedenkbos niet zou overslaan. Manon van der Meij (S!N) en Jannie van Midlum (Gemeentebelangen) noemden dat ook nog expliciet. “Bij de Kadernotavergadering (vorig jaar red.) zijn er twee moties aangenomen, een over het gedenkbos en een over het monument voor stilgeborenen. Worden deze meegenomen in het uitbreidingsplan?” Op die vraag antwoordde Braaksma, dat men daar in de uitvoering rekening mee houdt. “Dêr krije jo gewoan ynfloed op”, verzekerde hij de gemeenteraad.

Uitbreidingsplan kost 3.3 miljoen euro: “At sketsûntwerp it wurdt”

Begraafplaats Lindenhof aan de Metslawiersterwei wordt uitgebreid, voor de uitbreiding trekt de gemeente Noardeast-Fryslân de beurs. Er wordt in totaal 3.3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit jaar wordt er nog een voorbereidingskrediet van €134.000,- ingezet ten behoeve van de uitbreiding. In 2025 wordt er een uitbreidingskrediet voor ‘Fase A’ beschikbaar gesteld, dat gaat om €3.191.275,-. “Dat ha wy te hearren krigen, at wy it sketsûntwerp útfieren gean”, vulde Braaksma aan.

De uitbreiding van de begraafplaats is noodzakelijk, omdat er op Lindenhof 1884 graven zijn. Zo’n 80% van de graven zijn voor onbepaalde tijd uitgegeven aan rechthebbenden, in de voormalige gemeente Dongeradeel tot november 2008. “Hierdoor komen er daarom naar verwachting relatief weinig graven vrij door ruiming binnen de huidige grafvelden”, zo laat het college weten in het raadsvoorstel. In oktober 2023 waren er nog 143 graven beschikbaar, gemiddeld worden er per jaar 46 mensen begraven op Lindenhof. Dat betekent dat de begraafplaats in de loop van 2026 vol is.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?