Gemeentewapen Noardeast-Fryslân onthuld

Woensdag 02-01-2019
KOLLUM - Waarnemend burgemeester de heer Hayo Apotheker heeft in de raadsvergadering van 2 januari 2019 het gemeentewapen van de nieuw gemeente Noardeast-Fryslân onthuld. De gemeente Noardeast-Fryslân is op 1 januari 2019 ontstaan uit de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. In het wapen van de nieuwe gemeente zijn de wapens van deze drie gemeenten verwerkt.

Beschrijving wapen

Het groen in het wapen verwijst naar het hoofdzakelijk agrarische karakter van de gemeente. De indeling geeft aan dat het om een kustgemeente gaat. De zespuntige ster is gekozen omdat dit hét gemeenschappelijke teken van de drie gemeenten is. De drie voormalige gemeenten hebben namelijk met elkaar elf zespuntige sterren in hun wapens. De kroon van drie bladeren en tweemaal drie parels staat in de Friese traditie bekend als de grietenijkroon en is overgenomen van de gemeenten Kollumerland c.a. en Dongeradeel.

Werkgroep herindeling

Het gemeentewapen is gerealiseerd door een werkgroep Heraldiek. Op 14 december 2018 is het wapen bij Koninklijk Besluit officieel verleend aan de gemeente Noardeast-Fryslân.

De werkgroep bestond uit: Piet Bultsma -Heraldisch tekenaar Hoge Raad van Adel Den Haag, Piet Visser Kollum: Oud-burgemeester gemeente Kollumerland c.a. Voormalig voorzitter Friese Heraldische Kring, Haije Talsma – Voormalig wethouder gemeente Ferwerderadiel en historisch kenner regio,  Ihno Dragt – Directeur Museum Dokkum en Bearn Bilker, Oud-burgemeester van gemeente Kollumerland c.a.

terug naar overzicht
Gemeentewapen Noardeast-Fryslân onthuldGemeentewapen Noardeast-Fryslân onthuldGemeentewapen Noardeast-Fryslân
© Foto's: Sake Beerstra

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie