Gevolgen ontvlechting Noardeast-Fryslân en Dantumadiel in kaart gebracht · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Gevolgen ontvlechting Noardeast-Fryslân en Dantumadiel in kaart gebracht

donderdag 07 april 2022

REGIO – De gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel hebben laten onderzoeken wat de gevolgen zijn van de ontvlechting van hun samenwerking. Het resultaat van het onderzoek is een rapport, waarin op hoofdlijnen in beeld is gebracht wat de gevolgen zijn voor de organisatie, mensen en middelen en dienstverlening. Daarbij is ook gekeken naar de juridische en financiële consequenties.

Het onderzoek, uitgevoerd door Lysias Advies uit Amersfoort, biedt een basis voor het hierna op te stellen opheffingsplan; het betreft dus níet het opheffingsplan zelf. In het opheffingsplan – dat later dit jaar gemaakt wordt – staan afspraken over de financiële afrekening en de gevolgen voor het personeel.

Sinds 1 januari 2019 werken de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel samen met als onderligger een centrumregeling. Afgelopen jaar is die samenwerking geëvalueerd. Op basis van de ervaringen met de samenwerking spraken beide colleges uit geen perspectief te zien in het versterken van de samenwerking binnen de huidige centrumregeling. Dantumadiel wil een zelfstandige gemeente blijven en ziet kans de huidige samenwerking anders vorm te geven. Voor Noardeast-Fryslân is dit geen optie.

Dantumadiel heeft inmiddels een uitwerking gemaakt van mogelijke toekomstscenario´s. “Wij willen een uitvoeringsgemeente gaan vormen,” legt wethouder Rommy Kempenaar uit. “Wij gaan voor een zo excellent mogelijke dienstverlening, ook digitaal, aan onze inwoners en ondernemers. Dantumadiel is en blijft een gemeente die dichtbij de burgers staat. We blijven voor de complexere taken aansluiting houden bij andere gemeenten, bijvoorbeeld in ANNO-verband.”

De gemeente Noardeast-Fryslân geeft momenteel vorm aan doorontwikkeling van de organisatie. Burgemeester Johannes Kramer: “Ek dit rapport lit sjen dat de gemeente Noardeast-Fryslân gjin foardiel hat by de amtlike tsjinstferliening oan Dantumadiel. Trochdat ús amtlike organisaasje twa bestjoerlike hearen betsjinje moat komt it wurk foar de eigen ynwenners yn de knipe. Wy wolle de ûntflechting sa goed mooglik foar us persoaniel útfiere. Tagelyk wolle wy oant 1 jannewaris 2024 ek foar Dantumadiel sa goed mooglik it wurk dwaan bliuwe.”

Vervolg

Op 19 april worden de gemeenteraden over het onderzoeksrapport geïnformeerd. Daarna wordt de Ondernemingsraad om advies gevraagd. In augustus nemen de colleges een besluit over het opheffen van de centrumregeling. In Noardeast-Fryslân wordt dat besluit ook aan de raad voorgelegd. In de tweede helft van 2022 kan gestart worden met de opstelling van het opheffingsplan. De ambtelijke dienstverlening door Noardeast-Fryslân aan Dantumadiel stopt op 1 januari 2024.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?