GGD Fryslân: meer mensen met coronavirus · Foto('s): 

GGD Fryslân: meer mensen met coronavirus

dinsdag 24 maart 2020

De GGD Fryslân kwam dinsdagmiddag naar buiten met een bericht over de actuele situatie rondom corona in Fryslân en de noodzaak om ook in onze provincie niet lichtzinnig om te gaan met de oproep van de ministers en de premier. GGD Fryslân voert bij positief geteste gevallen bron- en contactonderzoek uit. Zo proberen zij te achterhalen hoe iemand raakte en waarschuwen zij mensen die nauw contact hebben gehad met de patiënt.

In steeds meer gevallen stelt de GGD ast dat de bron van de besmetting niet te achterhalen is. Dit betekent dat het verloop van de uitbraak niet meer precies terug te leiden en te volgen is.  Zo hebben zij dus minder goed zicht op de verspreiding en weten ondertussen dat deze toeneemt. Ook in Fryslân zijn er dus steeds meer mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Vaak hebben zij milde klachten. Zij kunnen wél het virus overdragen. Dit onderstreept de noodzaak om de landelijke maatregelen op te volgen. Ook in Fryslân, juíst in Fryslân.

Wat zegt het aantal positief geteste Friezen op dit moment over de situatie?

GGD Fryslan bemonstert en test volgens het landelijke testbeleid van het RIVM. Op dit moment betekent dit dat zij kwetsbare groepen actief bemonsteren en testen én de mensen die zorg verlenen aan deze kwetsbare mensen. Kwetsbare mensen zijn ouderen, maar ook jongeren en mensen van middelbare leeftijd met een aandoening. Daardoor kan het virus bij hen harder kan toeslaan dan bij anderen. Daarnaast kijken wij bij ieder individueel geval of een test nodig en wenselijk is. Kortom: zij confirmeren aan landelijk beleid en leveren ondertussen maatwerk.

De actuele situatie in Fryslân

Tot slot een kort overzicht van de actuele situatie omtrent het aantal positief geteste personen. Sinds maandag zijn bij de onderzoeken door GGD en ziekenhuizen twee positief geteste personen vastgesteld. Op dit moment voert GGD Fryslân, al dan niet in samenwerking met het betrokken ziekenhuis, contactonderzoek uit.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Bertus Hatzmann
  Bertus Hatzmann van 18.00-20.00 uur met muziek en info.
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?