Golf van faillissementen verwacht in de wegenbouw

donderdag 02 oktober 2003 · Bauke

GRONINGEN – Er dreigt een golf van faillissementen van bedrijven in de GWW (Grond, Weg, en Waterbouw)-sector in Noord-Nederland. Er wordt zo weinig werk aangeboden dat de bedrijven onder de kostprijs moeten werken, aangezien stilstand vaak nog duurder is dan beneden kostprijs werken.


In de afgelopen periode gingen in Friesland en Groningen vele aannemers, waaronder enkele bedrijven met een goede reputatie, zoals Westerbaan in Leeuwarden en Simon Benus in Stadskanaal, failliet. De wegenbouw lijdt hieronder, omdat er daardoor voor hen veel minder werk beschikbaar is. Ook de GWW-bedrijven in onze regio hebben tegenwoordig moeite haar personeel aan het werk te houden.


Daarnaast bieden overheden tegenwoordig minder werk aan, en als er al werk aangeboden wordt is de beoordelingsperiode van offertes veel langer dan voorheen. Dit is een gevolg van de bouwfraude, overheden willen er nu zeker van zijn dat ze niet meer betalen dan strikt noodzakelijk is.


Rijkswaterstaat, de beheerder van de wegen- en waterinfrastructuur van de rijksoverheid, heeft een investeringstop ingesteld, wat inhoudt dat bestaande infrastructuur niet meer, of beperkter wordt onderhouden en dat nieuwe projecten zijn uitgesteld. Ook hierdoor is er minder werk beschikbaar voor de GWW-bedrijven.


Bijschrift foto: Het budget dat de afgelopen jaren beschikbaar was voor GWW-projecten werd ook nog eens grotendeels aangesproken door megaprojecten zoals de Betuweroute, de vijfde baan bij Schiphol en de aanleg van de HSL-Zuid van Amsterdam naar Brussel. Hierdoor was er minder geld beschikbaar voor kleinere, regionale projecten. Op de foto de aanleg van de nieuwe Moerdijkbrug voor de Thalys (HSL), naast de oude Moerdijkbrug over het Hollandsch Diep bij Dordrecht( Foto: Ben Steffen BN/De Stem 26-09-2003).

Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.