Gouden dag voor ’t Fean ‘58 · Foto('s): Jan Anne Vrij
  Jan Anne Vrij

Gouden dag voor ’t Fean ‘58

zondag 22 mei 2022

SURHUISTERVEEN – ’t Fean ’58 beleefde zaterdag een gouden dag. Zelf wonnen de blauwhemden op sportpark ’t Ketting met 2-0 van SV Marum, terwijl de concurrent voor de titel Kollum thuis met 1-4 verloor van VVI, de tegenstander van ’t Fean ’58 de komende zaterdag. Door de nederlaag van Kollum is de marge opgelopen tot vier punten met nog twee wedstrijden voor de boeg. Om het succes compleet te maken behaalde JO19 ’s morgens de kampioenstitel in de hoofdklasse. Ook nu was Marum de tegenstander. De jongens van trainer Michel Weisser wonnen met 6-0.

Door Jacob Hielema

’t Fean ’58 tegen Marum werd een echte derby. Veel publiek, een sfeervolle entourage en een aantrekkelijke wedstrijd, waar de ploegen niet voor elkaar onderdeden. Een gelijkspel was de verhouding en daarmee zou iedereen vrede kunnen hebben. Er werd met veel inzet gestreden, hetgeen soms pittige duels opleverde. De goed leidende scheidsrechter Joop Köhler uit Dokkum hield het kort.

De bezoekers, die op de derde plaats bivakkeerden, lieten vanaf het begin zien waarvoor ze gekomen waren: spelen op de volle winst. In een hoog tempo werd de verdediging van ’t Fean ’58 onder druk gezet. Het duo Tom Boezerooy en Jeroen Boekema zorgden voor het nodige gevaar, waarbij Boekema in het eerste kwartier twee keer dichtbij een doelpunt was. Het doelpunt viel echter uit het niets aan de andere kant. Een beetje gelukkig, dat wel. Bard Pultrum kreeg de bal uit de kluts voor zijn voeten, bedacht zich niet en haalde doeltreffend uit (1-0). “Terwijl zij eigenlijk hadden moeten scoren maken wij een goal”, vond ook Minno van der Werff, de trainer van de Feansters. Maar de bezoekers leken hun antwoord klaar te hebben. Vlak na de openingstreffer trof de doorgebroken Boezerooy de weer sterk spelende doelman Hessel Huisman op zijn weg, die met de voet redde.

Het spel bleef op en neer golven met mogelijkheden aan beide kanten. Gelijk opgaand met volop strijd. Delano Dussel schoot een voorzet van Rogier van der Ploeg net naast. Jens Hamstra zag aan de andere kant zijn inzet – na een voorzet van Bard Pultrum – gekeerd door doelman Johan Bouma. “In de eerste helft hebben wij niet veel kansen gehad, maar toch waren wij heel gevaarlijk”, constateerde Minno van der Werff.

Tweede helft

De tweede helft gaf eenzelfde beeld als de eerste, met kansen over en weer. Al leek Jens Hamstra in de tweede minuut de stand te verdubbelen. Uit een stuit kopte hij de bal over de Marumer doelman heen, maar ook over de lat. De altijd gevaarlijke Boezerooy vond weer eens de knuisten van Hessel Huisman. De doorgebroken Bard Pultrum had de pech dat hij door een hobbel op het veld de bal niet goed kon raken. Zo kregen beide ploegen nog meerdere kansen, maar tot scoren kwam men niet. Tot de laatste minuut. De Marumers drongen aan voor een laatste slotoffensief en stonden allen op de helft van ’t Fean ’58. Uit een afgeslagen aanval werd de bal naar voren geramd, waar de rappe Anne Jan Rispens vanaf de eigen helft op het doel van Johan Bouma afstormde. De doelman kwam uit zijn doelgebied, maar Rispens was sneller. Hij werd buiten de zestien onreglementair gestuit door de doelman. Scheidsrechter Joop Köhler kon niets anders doen dan de rode kaart trekken. Uit de vrije trap vanaf zo’n 25 meter schoot Rienk Bouma de bal feilloos in de bovenhoek (2-0). De ontlading was groot aan ’t Fean-zijde.

Minno van der Werff was uitermate content na afloop. “Het was een spannende wedstrijd. Dat was de heenwedstrijd ook zo, want ze hebben een heel goede ploeg. Maar als je ziet hoe onze jongens weer geknokt hebben, dat is super. Ik zal echt niet zeggen dat wij de beste spelers hebben, maar we hebben wel de beste ploeg, wij staan er wel met z’n allen. De jongens gaan voor elkaar door het vuur. En daar ben ik supertrots op.” Een smet op de wedstrijd was de ernstige beenblessure, die Raoul Dijkstra opliep.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00