AUDIO: Graaf van Medwert maakt bundel over Het Bildt · Foto('s): Graaf van Medwert
  Graaf van Medwert

AUDIO: Graaf van Medwert maakt bundel over Het Bildt

maandag 22 mei 2023

REGIO – Als we in het uiterste westen van Noardeast-Fryslân de grens overgaan komen we niet alleen in een andere gemeente, maar ook in een andere cultuur, namelijk in die van Het Bildt. Een eigenzinnige streek in Friesland, met een ander landschap, een andere geschiedenis, een andere cultuur, een andere taal en een verzamelplaats voor bijzondere mensen. Dat de Graaf van Medwert, naast dichter ook radiopresentator van de SmachtWacht bij RTV NOF, zich aangetrokken voelt door dit gebied mag duidelijk zijn. Zijn nieuwe bundel is hier getuige van.

Gedichten uit schelpen
De titel van de bundel ‘Gedichten uit schelpen’ geeft precies aan waar de gedichten over gaan: over Het Bildt. Over een eigenzinnige streek en voormalige gemeente waarvan de wapenspreuk luidt ‘Land uit zee, aren uit schelpen’. In de 82 tellende pagina’s bundel lezen we poëzie over de dorpen, de dijken, de zee, de mensen, de cultuur en de historie. Maar ook over de dichter zelf. De geboren en getogen Amsterdammer groeide deels in Het Bildt op. Zijn ouders kochten in 1975 een weekendhuisje en daar gingen ze elk weekend en elke vakantie heen. Ook daar schrijft hij over, beeldend en met lyrische melancholie. Maar niet alleen lyrische en melancholische gedichten. De Graaf van Medwert staat bekend om zijn humoristische en satirische kijk op mensen en de wereld en dat laat hij in deze bundel ook weer ruimschoots zien. De beruchte edelman heeft de gedichten voorzien van bijzondere foto’s, waardoor elke pagina een kunstwerk op zich is.

Meertalige poëzie en veelzijdig kunstenaar
De meeste gedichten zijn in het Nederlands, maar de geboren Amsterdammer heeft zich het schrijven in het Frysk redelijk eigengemaakt en heeft dan ook voor deze bundel ook enkele gedichten in het Frysk gemaakt. En natuurlijk, met dank aan Bildts Aigene, ook een vleugje Bildts. Tel daarbij nog Engelse, Amsterdamse en Portugese bijdragen en we kunnen spreken van een zeer meertalige bundel. De Graaf van Medwert was in 2009 en 2010 stads- en streekdichter van Dongeradeel (nu Noardeast-Fryslân) en van 2019 tot 2022 gemeentedichter van Smallingerland. Naast gedichten schrijven is hij ook gitarist, schilder, radiopresentator en conceptueel kunstenaar. Zijn werk is te zien, te horen en/of te lezen in zijn theaterprogramma’s, bij zijn poëtische picknicks, op poëzie- en muziekfestivals, in het radioprogramma de SmachtWacht, workshops, bundels en boeken, cd’s, beeldentuin Graaf van Medwert en andere belangrijke plaatsen in het heelal.

Luister hier naar een radio-interview met dichter Graaf van Medwert (Mark Spijkers) uit de Weekend Nieuwsshow van 20 mei 

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?