GroenLinks, ChristenUnie en D66: Schadefonds Wadden hard nodig · Foto('s): Archief RTV NOF
  Archief RTV NOF

GroenLinks, ChristenUnie en D66: Schadefonds Wadden hard nodig

maandag 25 november 2019

GroenLinks, ChristenUnie en D66 willen dat er een schadefonds komt om het plastic van de Waddeneilanden te ruimen. De Waddenramp, waarbij het schip de MSC Zoe 342 containers verloor, vond plaats in de nacht van 1 op 2 januari 2019. Het grote plastic is inmiddels verwijderd, maar bijna een jaar na de ramp ligt het strand van onder meer Schiermonnikoog nog bezaaid met kleine plastic stukjes.

De partijen willen dat uit het fonds meerjarige monitoring naar de impact van de plasticvervuiling betaald wordt, evenals onderzoek naar hoe het plastic precies opgeruimd moet worden. De kosten moeten verhaald worden op de reder. De partijen doen hun voorstel donderdag in de Tweede Kamer. Op nieuwjaarsdag van dit jaar verloor de MSC Zoe boven de Waddeneilanden tijdens een storm 342 containers. De ravage was groot en de stranden werden raakten bezaaid met televisies, schoenen en my little pony’s. Ook belanden er twee containers met gevaarlijke stoffen in het kwetsbare natuurgebied, een van deze containers bevat schadelijke lithiumbatterijen. Nog steeds liggen er veel kleine plastic deeltjes op de eilanden.

Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid GroenLinks: “Op onze mooie Wadden voltrekt een langzame ramp. Overal ligt nog plastic afkomstig van de MSC Zoe. De reder heeft gezegd voor alle kosten op te draaien en daar wil ik het bedrijf aan houden.” Stieneke van der Graaf, Tweede Kamerlid ChristenUnie: “Nog altijd liggen de stranden en duinen van de eilanden vol met microplastic bolletjes. Ik maak me zorgen over de gevolgen voor het Waddengebied op de lange termijn. Dit fonds is nodig om die gevolgen in beeld te krijgen.

Rutger Schonis, Tweede Kamerlid D66: “Dagelijks spoelt er nog plastic rotzooi aan van de MSC Zoe. Vissers vissen nog steeds stukken plastic uit het water. En het einde is nog lang niet in zicht. We hebben geen tijd te verliezen. Daarom wil D66 dat er een fonds wordt opgezet om de rommel zo snel mogelijk op te ruimen. En dat fonds wordt gevuld door de reder, zodat de vervuiler betaalt en niet de Waddengemeenten opdraaien voor de kosten.”

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio