GroenLinks: Streekomroepen verdienen steun en duidelijkheid · Foto('s): 

GroenLinks: Streekomroepen verdienen steun en duidelijkheid

vrijdag 17 mei 2019

Het water staat streekomroepen aan de lippen. Zij hebben dringend duidelijkheid nodig over subsidiekaders en over de ruimte die zij krijgen om journalistieke verantwoordelijkheden daadwerkelijk uit te voeren. Dat stelde GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld donderdag in een debat met minister Arie Slob. “Democratische controle, vanuit goed ingevoerde lokale journalisten, is van levensbelang voor onze democratie”, zegt Kamerlid Lisa Westerveld.

Streekomroepen verkeren in zwaar weer. De minister zou voor de zomer het advies van de Raad voor Cultuur en de Raad voor het Openbaar Bestuur over organisatie en financiering van lokale omroepen naar de Kamer sturen. Nu laat de minister weten dat hij in september 2019 het advies verwacht. Dat is te laat, stelt GroenLinks. Westerveld: “GroenLinks vindt het goed dat dit onderzoek wordt uitgevoerd, want ik ben ervan overtuigd dat het anders moet. Maar voor sommige streekomroepen komt dit onderzoek te laat. Er moet nu iets gebeuren, maar de minister schuift het weer voor zich uit. Terwijl we al erg lang wachten.”

Gemeenten hebben steeds meer verantwoordelijkheden gekregen zoals de jeugdzorg en reïntegratie. Juist daarom zo belangrijk dat media voldoende toegerust zijn om de gemeente te controleren. “Het blijft vreemd dat we de gemeenten steeds meer taken geven, maar dat het maar niet lukt om de democratische controle structureel op orde te hebben. En daarmee bedoel, ik controle vanuit de inwoners van een stad én de lokale en regionale media, zegt Lisa Westerveld.

Volgens GroenLinks hebben streekomroepen ook een belangrijke taak voor sociale cohesie en informatievoorziening. “Een goed lokaal en regionaal medianetwerk zorgt voor meer binding tussen de mensen in een regio. Zorgt dat er aandacht is voor lokale evenementen en gebeurtenissen en zorgt dat je op de hoogte blijft van de uitslagen van de lokale sportclubs. GroenLinks zou graag willen dat er een basisbekostiging komt, zodat er een basis is voor alle omroepen. Verder pleit GroenLinks ervoor journalistieke producties standaard het lage btw-tarief te betalen, of dit nu digitale producties zijn of papieren versies.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Bertus Hatzmann
  Bertus Hatzmann van 18.00-20.00 uur met muziek en info.
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?