GroenLinks: Streekomroepen verdienen steun en duidelijkheid

Vrijdag 17-05-2019
DEN HAAG / DE WESTEREEN - Het water staat streekomroepen aan de lippen. Zij hebben dringend duidelijkheid nodig over subsidiekaders en over de ruimte die zij krijgen om journalistieke verantwoordelijkheden daadwerkelijk uit te voeren. Dat stelde GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld donderdag in een debat met minister Arie Slob. “Democratische controle, vanuit goed ingevoerde lokale journalisten, is van levensbelang voor onze democratie”, zegt Kamerlid Lisa Westerveld.

Streekomroepen verkeren in zwaar weer. De minister zou voor de zomer het advies van de Raad voor Cultuur en de Raad voor het Openbaar Bestuur over organisatie en financiering van lokale omroepen naar de Kamer sturen. Nu laat de minister weten dat hij in september 2019 het advies verwacht. Dat is te laat, stelt GroenLinks. Westerveld: “GroenLinks vindt het goed dat dit onderzoek wordt uitgevoerd, want ik ben ervan overtuigd dat het anders moet. Maar voor sommige streekomroepen komt dit onderzoek te laat. Er moet nu iets gebeuren, maar de minister schuift het weer voor zich uit. Terwijl we al erg lang wachten.”

Gemeenten hebben steeds meer verantwoordelijkheden gekregen zoals de jeugdzorg en reïntegratie. Juist daarom zo belangrijk dat media voldoende toegerust zijn om de gemeente te controleren. “Het blijft vreemd dat we de gemeenten steeds meer taken geven, maar dat het maar niet lukt om de democratische controle structureel op orde te hebben. En daarmee bedoel, ik controle vanuit de inwoners van een stad én de lokale en regionale media, zegt Lisa Westerveld.

Volgens GroenLinks hebben streekomroepen ook een belangrijke taak voor sociale cohesie en informatievoorziening. “Een goed lokaal en regionaal medianetwerk zorgt voor meer binding tussen de mensen in een regio. Zorgt dat er aandacht is voor lokale evenementen en gebeurtenissen en zorgt dat je op de hoogte blijft van de uitslagen van de lokale sportclubs. GroenLinks zou graag willen dat er een basisbekostiging komt, zodat er een basis is voor alle omroepen. Verder pleit GroenLinks ervoor journalistieke producties standaard het lage btw-tarief te betalen, of dit nu digitale producties zijn of papieren versies.

terug naar overzicht


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-07:00 | Hollandse Nacht
07:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Goed gestemd
09:00-11:00 | Kerkdienst
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow (Herh.)
14:00-17:00 | De Simmer (Herh.)
17:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Tobias Post
20:00-22:00 | Rock on Air
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie