Grondwater de belangrijkste bron voor Fries drinkwater · Foto('s): Lisanne Haarsma
  Lisanne Haarsma

Grondwater de belangrijkste bron voor Fries drinkwater

maandag 15 mei 2017

Op zaterdag 13 mei organiseerde provincie Fryslân de ‘Collegemiddag (On)zichtbaar Grondwater’. Waterprofessionals gaven korte colleges over het belang van grondwater. Het grondwater is de belangrijkste bron voor het Friese drinkwater. Daarnaast zorgt grondwater voor de optimale groei van landbouwgewassen. Ook de natuur heeft grondwater nodig om op te kunnen bloeien. Daarnaast is de online kaart voor actuele grondwaterstanden geïntroduceerd.

Grondwaterstudie
De aanleiding voor de collegemiddag is de grondwaterstudie. Wetterskip Fryslân, drinkwaterbedrijf Vitens en provincie Fryslân bestuderen op dit moment de toekomst van het Friese grondwater. Er wordt onderzocht hoe het grondwater zich in de toekomst ontwikkelt en hoe de klimaatverandering invloed heeft op het grondwater. Ook wordt gekeken naar een duurzame manier van het winnen van drinkwater. De uitkomsten van de studie worden eind 2017 bekend gemaakt. Op basis van de uitkomsten van de studie neemt de politiek de komende tijd besluiten.

Gedeputeerde Sietske Poepjes: ‘Door het belang van grondwater onder de aandacht te brengen, hopen we het waterbewustzijn onder inwoners te vergroten. Iedereen maakt bewust en onbewust veel gebruik van het Friese grondwater. Daarom bestuderen we in de grondwaterstudie de ontwikkeling van het Friese grondwater. Zodat de kwaliteit van ons grondwater en de zoetwatervoorraad op orde blijft. Voor nu en ook in de toekomst.’

Introductie online kaart
Tijdens de collegemiddag is de online kaart voor actuele grondwaterstanden geïntroduceerd. Op acht plaatsen in Friesland wordt de stand van het grondwater digitaal gemeten. Deze standen zijn af te lezen via de webpagina: www.wetterskipfryslan.nl/grondwaterstanden. Wetterskip Fryslân is hiermee één van de eerste waterschappen in Nederland.

Waterschapsbestuurder Jan van Weperen: ‘Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân staan samen aan de lat voor duurzaam grondwaterbeheer. Met de introductie van de online kaart kunnen belangstellenden nu zelf de grondwaterstanden monitoren. Dat kan bijvoorbeeld nuttig zijn in perioden van droogte. Daarmee wordt men zich bewust van het belang van grondwater bij het maken van keuzes. Zoals het beregenen van landbouwgrond of het besproeien van de tuin.’

Fotobijschrift: Gedeputeerde Sietske Poepjes en Waterschapsbestuurder Jan van Weperen introduceren de online kaart voor actuele grondwaterstanden tijdens de collegemiddag.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?