Groningen stort bagger in Lauwersmeer, Fryslân wist van niets

di. 15 juli · 18:31 · Otto de Jager

LAUWERSOOG – De provincie Groningen stort het komende halfjaar slib uit het Reitdiep in het kwetsbare Lauwersmeergebied, een Natura 2000-gebied op de grens van Groningen en Fryslân. De storting leidt tot flinke zorgen bij ecologen, natuurorganisaties en bewoners, zoals eerder uitgebreid beschreven door Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Op basis van die berichtgeving stelde RTV NOF vragen aan de provincie Fryslân, die nu erkent dat zij niet vooraf is geïnformeerd over de kwestie.

RTV NOF

Hoewel de provincie Fryslân mede bevoegd gezag heeft voor het gebied, zegt zij dat zij geen formele rol heeft gespeeld in de besluitvorming. “De provincie Fryslân is niet vooraf geïnformeerd over de plannen van provincie Groningen en Rijkswaterstaat”, bevestigt een woordvoerder. Inmiddels is de ecologische voortoets uit 2024 alsnog gedeeld met de provincie Fryslân. Die toets wordt op dit moment inhoudelijk beoordeeld.

Ook over mogelijke gevolgen voor het Friese deel van het gebied, zoals ecologische schade, watervervuiling of verstoring van vismigratie, doet de provincie vooralsnog geen inhoudelijke uitspraken. Wel is er inmiddels een bestuurlijk overleg gestart met de provincie Groningen.

Politieke zorgen in Fryslân nemen toe

In de provincie Groningen was er al politieke onrust ontstaan, maar dit beperkt zich niet langer tot de oosterburen. De Friese Statenfracties van de SP en de Partij voor de Dieren hebben inmiddels gezamenlijk schriftelijke vragen ingediend bij het college van Gedeputeerde Staten.

SP-Statenlid Hanneke Goede noemt de gang van zaken onverantwoord. “Het kan niet zo zijn dat zonder grondig onderzoek de zandwinputten in het Lauwersmeer worden gebruikt voor mogelijk vervuild slib. Het Lauwersmeer is Natura 2000-gebied en verdient bescherming.”

Volgens Goede moet ook de overheid zich houden aan de wetgeving voor natuur en waterkwaliteit: “Niet alleen de burger, maar ook de overheid moet zich aan de wet houden.” Ook landelijk is het onderwerp inmiddels opgepakt. SP-Tweede Kamerlid Bart van Kent heeft vragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat over de stort en de mogelijke ecologische gevolgen.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek www.svdj.nl.

Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.