VIDEO: Grote brand bij pluimveebedrijf in Niawier

Woensdag 14-08-2019
NIAWIER - Woensdagochtend was er een uitslaande brand bij een pluimveebedrijf aan de Grytmanswei in Niawier. Bij het bedrijf stonden drie stallen met daarin duizenden kippen, twee daarvan vlogen in brand. Over de oorzaak van het vuur is nog niks bekend. Zo’n 42.000 kippen overleefden de brand niet, even voor tien uur werd het sein brand meester gegeven.

Twee stallen waren niet meer te redden, de hulpdiensten gingen over naar een GRiP 1 in verband met de grote hoeveelheid dieren. Het vuur begon in de middelste stal. Volgens de brandweer zouden daar geen mensen in zijn, maar de kippen waren nog wel in de loods. De brandweer probeerde de derde stal te behouden, wat uiteindelijk slaagde.

In de stallen die bij de brand zijn betrokken is geen asbest verwerkt. De derde stal heeft toch behoorlijke brandschade opgelopen. De kippen in de deze stal maken het zoals het nu lijkt goed. De brandweer doet er alles aan om de ventilatie in de stal werkende te houden. De electriciteit is stabiel, dit is belangrijk voor de ventilatie in de derde stal.

Het gaat om stallen van 80 bij 20 meter, er is veel rook te zien in de omgeving. Rook is altijd schadelijk, blijf uit de rook en geef de hulpverleners de ruimte. Ook het grootwatertransport is ingezet. De brandweerkorpsen van Ternaard, Dokkum, Damwald, Bergum, en Anjum kwamen ter plaatse. Er werden drie tankautospuiten en een hoogwerker ingezet. Door de brand zijn roetdeeltjes in het dorp terechtgekomen. De gemeente zet een veegauto in om de roetdeeltjes op te ruimen in de openbare ruimte. Roetdeeltjes op uw eigen grond kunt u opvegen en bij het huisvuil doen.

 

 

 

 

 

 

terug naar overzicht
Grote brand bij pluimveebedrijf in NiawierGrote brand bij pluimveebedrijf in Niawier
© Foto's: Ben de Jager


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Bertus Hatzmann
20:00-22:00 | Weekend Kick-Off
22:00-00:00 | Gerjan op Dreef
Klik hier voor programma- informatie