Harddraverspark toneel van klassieker Dokkum-Harkema Opeinde · Foto('s): 

Harddraverspark toneel van klassieker Dokkum-Harkema Opeinde

woensdag 09 oktober 2019

Het voetbalseizoen raast in sneltreinvaart verder. Aanstaande zaterdag wacht voor Harkema-Opeinde alweer de vierde competitie-wedstrijd van het seizoen 2019/2020. In speelronde 4 reist de formatie van trainer Jan van Dijk af naar Dokkum, waar op het Harddraverspark de plaatselijke VV wacht. Vanuit historisch perspectief een interessante tegenstander. Terwijl Harkema-Opeinde vanwege haar zondagse geschiedenis met vrijwel alle competitiegenoten slechts een zeer recente geschiedenis heeft, werd met Dokkum al in 1952 voor het eerst de degens gekruist.

Dokkum is namelijk net als Harkema-Opeinde van origine een zondagclub. De wedstrijd Dokkum-Harkema Opeinde kan dan ook met recht een klassieker genoemd worden. Zeker in de jaren ’70 en ’80 waren de onderlinge duels vaak beladen. Wie de krantenarchieven napluist, zal constateren dat er zelden minder dan 750 toeschouwers langs de lijn stonden. Anno 2019 is het alweer 23 seizoenen geleden dat de beide vlaggenschepen tegen elkaar speelden. De laatste ontmoetingen dateren uit het seizoen 1996/1997. Op 20 oktober 1996 won Harkema op het Harddraverspark met 2-3. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Halverwege leidde de thuisploeg met 2-0. Na de pauze boog – wie anders dan – Dicky Schievink in 20 minuten tijd de score met een loepzuivere hattrick om. Bij de return op 23 maart 1997 deed Dicky er nog een schepje bovenop; toen scoorde hij vier keer. De ontmoeting in Harkema was destijds een stuk minder spannend, getuige de 7-2 uitslag.

Op dat moment was bij de Dokkumer groenwitten al een ontwikkeling gaande waar veel zondagclubs een jaar of 15 later mee te maken zouden krijgen. Het eerste elftal herbergde veel dertigers. Geschikte opvolgers voor deze bijna-veteranen waren er nauwelijks. Het was te voorspellen dat het vlaggenschip in een vrije val zou gaan belanden. Degradaties volgden in 1997, 1999 en 2000. Zo kwam de ooit zo trotse tweedeklasser terecht in de absolute kelder: de zesde klasse. Het moest anders. In Dokkum zag men in dat er op zondag weinig perspectief lag. Daarom werd in 2001 besloten de pijlers op het zaterdagvoetbal te richten. Dat betekende dat de prestatietak eerst nog een nieuwe tik moest incasseren: “degradatie” naar de zevende klasse. Het zaterdagvoetbal had achttien jaar geleden namelijk nog een zevende klasse. Via tegenstanders als SV Maluku, De Monnik en Cambuur’69 moest Dokkum de weg omhoog zien te vinden. Dat slaagde opvallend snel.

Acht jaar na de switch was Dokkum terug in de derde klasse. Hoewel er nog eenmaal een degradatie volgde, groeide de 93 jaar oude club in de afgelopen 10 jaar uit tot een stabiele derdeklasser. Tot dit jaar. Het vorige seizoen ging alles mis wat er mis kon gaan. Degradatie was een logisch gevolg. Terug in de vierde klasse werd er heel aardig gestart. Friese Boys kreeg er met 5-1 van langs en de lastige uitwedstrijd tegen V en V’68 resulteerde in een 1-2 zege. Tussendoor werd er wel met ruime cijfers verloren van Kootstertille. De manschappen van trainer Dick Groen weten dus maar al te goed dat het geen gesneden koek is dat het verloren gegane terrein herwonnen gaat worden. In de selectie zitten nog talloze spelers die ervaring hebben in de derde klasse of op een hoger niveau. Wat dat betreft heeft Dokkum een streepje voor op veel clubs uit 4B, waaronder op Harkema-Opeinde.

Of dat ook betekent dat Dokkum aanstaande zaterdag weer een driepunter bij kan schrijven, stuit op een groot vraagteken. Afgelopen zaterdag speelde Harkema-Opeinde ook tegen een team met legio spelers met ervaring in de derde klasse. Dit was op het veld zelden te merken. Helaas voor de Harkemasters was dit niet op te maken uit de uitslag. Vriend en vijand waren het erover eens dat Harkema er met de nederlaag bekaaid vanaf kwam. Het spel is op bepaalde aspecten voor verbetering vatbaar en dit is te herlezen aan de competitiestand, maar het feit is dat er met iets meer geluk ook zo de volle mep behaald had kunnen worden. Van het trio tot nog toe gespeelde wedstrijden werd de slechtste – uit tegen GSVV – gewonnen. In de andere 2 duels verloor “De Heide” omdat het iets naliet wat de tegenstander wel deed: toeslaan op de momenten dat de kans daar was. Nu de voorhoede weer op volle oorlogssterkte is, is het zaak daar verandering in aan te brengen.

De wedstrijd in Dokkum begint om 14.30 uur. Arbiter is de heer Nathaniël Vonk uit Hurdegaryp.

Harddraverspark toneel van klassieker Dokkum-Harkema Opeinde · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?