Harkema-Opeinde 1 kijkt uit naar finale tegen Helpman · Foto('s): 

Harkema-Opeinde 1 kijkt uit naar finale tegen Helpman

donderdag 06 juni 2019

Wie drie maanden geleden uit had gesproken dat Harkema-Opeinde 1 in juni om promotie naar de derde klasse zou spelen, was direct doorverwezen naar de hulpverlening. Op 9 maart verloor het vlaggenschip van de Harkemasters met 2-0 van Oostergo. De degradatiestreep naderde na dat verlies tot op een punt.  Met een programma waarin vrijwel de volledige top-5 voorbij kwam, was de uitgangspositie op dat moment niet rooskleurig voor de groengelen. Wat in de resterende acht duels gebeurde, zal veel aanhangers van “De Heide” lang bijblijven: Harkema verloor geen wedstrijd meer. Dat ging soms gepaard met goed voetbal, vaak met een tomeloze inzet en soms met een beetje geluk. Het feit ligt er: de derde periode werd gepakt, in de halve finale van de play-offs werd Niekerk geklopt en nu scheidt nog één wedstrijd het elftal van Willem Schokker van de derde klasse. Deze wedstrijd wordt zaterdag gespeeld. Op het veld van Marum is Helpman om 15.00 uur de tegenstander.

Helpman is een in 1924 opgerichte zondagclub, vernoemd naar de Groninger wijk waar de vereniging haar oorsprong vond. Dat er ook een zaterdagtak kwam bij de 95 jaar oude vereniging, had nog behoorlijk wat voeten in de aarde. Na jarenlang vergaderd te hebben over het onderwerp ‘zaterdagvoetbal’ stemde het Helpman-bestuur pas in 1982 schoorvoetend toe. Anno 2019 is de zondag, waarvan het vlaggenschip in de tweede klasse speelt, nog steeds de hoofdmoot. Wat aantallen betreft heeft de zaterdagafdeling met zes elftallen de zondag ingehaald. Aan Helpman-zondag bewaart Harkema-Opeinde goede herinneringen. Een nette vereniging. In de 70 jaar dat Harkema op zondag speelde, was Helpman de ploeg waar het vaakst in competitieverband tegen werd gespeeld. Liefst vijftig keer kruisten de beide eerste elftallen de degens. Tussen deze 50 ontmoetingen zaten voor Harkema meerdere memorabele. Zo werd Harkema op 20 april 1958 kampioen op het veld van Helpman, toen nog gelegen aan De Wijert. Verser in het geheugen ligt de titel die 14 jaar geleden werd behaald op De Esserberg. Op Bevrijdingsdag 2005 rekenden de groengelen in Groningen af met de laatst overgebleven en enige concurrent Helpman. De speellocatie van zaterdag – sportpark De Holten te Marum – is in het verleden eveneens geen ongunstige grond gebleken. Harkema-Opeinde 1 verloor nog nooit op dit veld. Daarnaast werd het tweede elftal van de Harekieten in 2017 op ditzelfde terrein kampioen.

Naar het verleden gekeken, zijn de sterren Harkema gunstig gezind. Helaas bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Integendeel zelfs! Harkema zal zaterdag als underdog beginnen. Met 53 punten en 90 gescoorde doelpunten is het een klein wonder dat Helpman in de nacompetitie uitkomt. In negen van de tien competities ben je dan kampioen. Het leek er tot een maand geleden ook op dat Helpman de kampioensvlag zou gaan hijsen. Drie speelronden voor het einde koesterden de Groningers in klasse 4C een voorsprong van vier punten op achtervolger Velocitas. Het was even schrikken toen er met 7-2 werd verloren van concurrent “Velo”. Nog steeds waren de titelkansen in eigen hand. Toen ODV in de voorlaatste speelronde met 0-2 werd geklopt, werden de bloemen alvast besteld. Thuis tegen FC LEO moest het gebeuren. Het ging faliekant mis. De Leensers konden nog een periodetitel behalen en wensten zich niet als feestdiner op te laten dienen. LEO ging met een 0-2 zege aan de haal. Voor Helpman resteerde nacompetitie.

De ploeg heeft twee weken kunnen bekomen van de domper die op de gemiste titel volgde. Nu zal alles op alles gezet worden om het seizoen niet helemaal in een anti-climax te laten eindigen. Die kwam er in het bekertoernooi namelijk ook al. Nadat het team van trainer Peter van der Slot een handvol hoger spelende clubs – waaronder eersteklasser Gorecht – had geëlimineerd, werd het in de achtste finale uitgeschakeld door Frisia. Niet omdat Frisia beter was. Helpman versloeg de Leeuwarders namelijk met 3-2. De Frisianen ontdekten na afloop dat er aan Groninger zijde een niet speelgerechtigd iemand meedeed. De KNVB knikkerde Helpman bij wijze van straf uit het bekertoernooi. Een prachtige bekercampagne kreeg zo een niet passend slot. De resultaten in het bekertoernooi hebben wel aangetoond dat Helpman prima mee zou kunnen op een hoger niveau.

Topscorers Camiel Buursma en Michiel Rusch schopten er gezamenlijk 36 ballen in. Dat zijn bijna evenveel als de volledige Harkema-ploeg bij elkaar opgeteld deed. Daarnaast pakten de Helpernezen in 4C 19 punten meer dan Harkema in 4B. Op papier is Helpman dus zwaar favoriet. Papier blijkt het ook wel eens mis te hebben. Wat voetballend vermogen betreft, zal Harkema zaterdag de onderliggende partij zijn. Wat werklust betreft, is het een ander verhaal. Daarnaast is er een niet onbelangrijke factor waarmee Harkema-Opeinde in het voordeel zal zijn: het merendeel van de supporters zal uit het aloude heidedorp afkomstig zijn. Enkele uren nadat het Harkemaster bestuur bekend maakte dat er bussen zouden rijden, waren er al dik over de 100 aanmeldingen binnen. Daarnaast zullen vermoedelijk nog enkele honderden Harkema-aanhangers op eigen vervoer rijden. Sportpark De Holten zal groengeel kleuren, dat is zeker! En de uitgangspositie is helder: voor Helpman is winnen van essentiëler belang dan voor de Harekieten.

Het duel in Marum begint op zaterdag 8 juni om 15.00 uur en staat onder leiding van de heer A. Secer uit Woltersum.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?