Harkema-Opeinde doet weer mee in 4B · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde doet weer mee in 4B

zondag 01 december 2019

Harkema-Opeinde doet weer mee in 4B. Die conclusie is na zaterdagmiddag gerechtvaardigd. De wijze waarop de groengele brigade het tot zaterdag ongeslagen RWF naar het eerste verlies speelde, was indrukwekkend. De gevallen koploper kreeg in Harkema geen poot aan de grond en mocht niet klagen dat het bij 1-0 bleef. Met een achterstand van vier punten op de kopploegen is bij de Harekieten de blik nadrukkelijk naar boven gericht.

De onwetende toeschouwer op De Bosk zal zich zaterdagmiddag hardop hebben afgevraagd wie zevende en wie eerste op de ranglijst stond in de vierde klasse B. Zeker in het eerste halfuur liep Harkema-Opeinde periodewinnaar RWF bij vlagen onder de voet. De opbouw van de ploeg uit Frieschepalen werd steeds vroeg verstoord. Harkema zat de opponent fel op de huid en combineerde er zelf lustig op los. Slechts elf minuten had de ploeg van trainer Jan van Dijk er voor nodig om een bres te slaan in de toch als zeer degelijk bekend staande RWF-defensie.

Het was Fokko Spinder die met een splijtende pass de vijandelijke verdediging open reet en Daniël Postma alleen op het doel af stuurde. Met een fraaie stift liet Postma keeper Weening kansloos. De openingstreffer zorgde er niet voor dat de Harkemaster storm ging liggen. Twee minuten na de 1-0 was het bijna weer raak. De puik spelende Hille Postma veroverde op prima wijze de bal en bracht de deze laag in het strafschopgebied. Daar stapte Hilbrand Benedictus handig over de bal heen, waarna Alex van der Tuin vanuit het achterveld hard uithaalde. Doelman Weening tikte de knal met moeite over.

Met kunst en vliegwerk werd meteen hierna een voorzet van Daniël Postma onschadelijk gemaakt door de RWF-ers en ook een pegel van Paul van der Heide stichtte het nodige gevaar. Vlak voor het halfuur een situatie die veel weg had van die waaruit de 1-0 viel. Nu was de aangever Chris Hoeksma. Daniël Postma had dit keer het vizier te hoog staan. Dat gold ook voor Hilbrand Benedictus. In de 36ste minuut schoot hij van dichtbij over toen Albert Veenstra een vrije trap van Alex van der Tuin voor zijn voeten kopte. Er stonden al 43 minuten op de klok toen RWF voor het eerst een serieuze kans kreeg. Een voorzet van Haaye van der Veen werd door Daan de Boer van dichtbij ingekopt. Met een knappe reflex verwekte Harkema-goalie De Graaf de kopbal tot hoekschop.

Wie dacht dat de eerste kans van de bezoekers de aanstoot was tot meer, kwam bedrogen uit. Meteen na het fluitsignaal van de tweede helft trok Harkema weer ten aanval. In minuut 47 nam Paul van der Heide op aangeven van Hille Postma het doel onder vuur. Een RWF-verdediger stond in de baan van het schot. Via de paal kon keeper Weening een eigen doelpunt voorkomen. Zes minuten later was diezelfde doelman in één aanval tot twee keer toe alert. Na een steekpass strandde eerst Daniël Postma op het sluitstuk. Meteen daarna overkwam dit Hilbrand Benedictus. Na dit moment werd het zichtbaar dat Harkema voorin aardig krachten had verspeeld.

De Harkema-voorwaartsen kregen meer moeite gevaar te stichten. Op zulke momenten kan “De Heide” bogen op een onverzettelijke winnaarsmentaliteit. Het was prachtig te zien hoe het Harekietenbloed oprees en elke grasspriet werd opgevreten. Hoewel RWF nog zeker een halfuur de tijd had de eerste nederlaag te voorkomen, slaagde het er nauwelijks in een opening te creëren in de Harkemaster verdediging. Haaye van der Veen was er het dichtst bij uit een voorzet van Tygo Roersma. De boogbal ging een metertje naast. Voor het overige gaf de thuisploeg geen kik.

Toen de lijstaanvoerder in het laatste kwartier meer risico ging nemen, bood dit mogelijkheden voor Harkema de beslissing te forceren. In de laatste minuut leek die er te komen. Daniël Postma zette goed door na een gesmoorde steekpass, omspeelde keeper Weening maar werd opzichtig gehinderd door tenminste twee verdedigers en wellicht ook de doelwachter. Tot een fatsoenlijk schot kwam Postma hierdoor niet. Tot verrassing van velen bleef een fluitsignaal uit. Het bleef hierdoor spannend. In de vierde minuut van de blessuretijd hield het thuispubliek de adem in. Na een voorzet caramboleerde het leder vanuit de kluts richting het Harkema-doel.

Gerechtigheid geschiedde toen het speeltuig niet onder, maar over de deklat plofte. Drie weken geleden wachtte Harkema een zware test. Met Kootstertille, ODV en RWF stonden er tegenstanders op het programma die zich stuk voor stuk in de top-4 bevonden. Getuige de 7 behaalde punten uit deze 3 duels kan gesteld worden dat “De Heide” zich uitstekend geweerd heeft tegen deze toppers. De komende weken zal moeten blijken hoe sterk Harkema echt is. Hoogvlieger word je niet door van de titelkandidaten te winnen. Je doet pas mee als je ook de lager geklasseerden verslaat. De komende twee weken treft Harkema-Opeinde ploegen uit die categorie. Eerst komt Friese Boys op bezoek in Harkema en de week erna gaat de reis naar de vv Oostergo, tegenstanders waar “De Heide” de laatste jaren de handen vol aan had.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00