Harkema-Opeinde effectief in eerste helft tegen SDS · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde effectief in eerste helft tegen SDS

woensdag 19 augustus 2020

HARKEMA – Harkema-Opeinde heeft de tweede wedstrijd van de oefencampagne met 3-1 gewonnen van SDS. De beide trainers gebruikten de oefenpartij om zoveel mogelijk spelers aan het werk te zien. Dat was er mede de oorzaak van dat er zich een wedstrijd ontspon met twee totaal verschillende helften. Waar Harkema afgelopen zaterdag tegen de reserves van Buitenpost het verschil na rust maakte, werden dinsdagavond de klappen uitgedeeld voor de pauze, een 3-0 voorsprong halverwege tot gevolg. In het tweede bedrijf kwam de derdeklasser uit “De Greidhoeke” aanzienlijk scherper voor de dag en had het de thuisploeg meer schade kunnen toebrengen dan die ene tegentreffer. Op papier een mooie score voor de Harekieten, al is het in een voorbereiding het verstandigst niet al te veel waarde te hechten aan een uitslag.

In de beginfase leek het er niet op dat Harkema-Opeinde met een ruime voorsprong zou gaan rusten. SDS zette de gastheren aardig onder druk. Dit overrompelde de groen-gelen enigszins. Behoudens een kopbal die rakelings voorlangs vloog, creëerde Ster-Door-Samenspel nauwelijks goede mogelijkheden. Toen Harkema zo rond het kwartier de schroom van zich afwierp, was het vlot 1-0. Na een lange bal gleed een SDS-verdediger onderuit. Patrick Spinder kon zo in balbezit komen. Hij bracht Ids van der Ploeg in stelling, die op uitstekende wijze de bal over de Eastereinder goalie knalde. Rap hierna had de aangever van de 1-0 zelf een goede mogelijkheid om op het scoreformulier te komen. Fokko Spinder profiteerde van balverlies bij de gasten en zette broertje Patrick alleen voor het vijandelijke doel. De inzet die volgde ging naast. Harkema had tot de helftwisseling een overwicht. Terwijl de eerste supporters de kantine al op hadden gezocht, werd dit nog duidelijk in de score tot uiting gebracht. In de 43steminuut was het Chris Hoeksma die een afgeslagen voorzet van Albert Veenstra op de pantoffel nam.  Op prachtige wijze zeilde het leder in de touwen. Twee minuten knalde Fokko Spinder een strafschop steenhard in, nadat Fokko zelf in het strafschopgebied was geschept.

Na de pauze verscheen er aan thuiszijde en compleet ander elftal ten tonele. Ook SDS-trainer Douwe Posthuma had talloze omzettingen doorgevoerd. Vermoedelijk had de oud-goalgetter van Nijland en MKV’29 zijn manschappen er tevens op geattendeerd dat  er uit een ander vaatje getapt moest worden. Dat deed al vlot blijken. Direct nadat arbiter Van Houten de tweede helft uiteen zette, ging de derdeklasser naarstig op zoek naar een tegentreffer. Dat die er niet vroeg kwam, was mede de verdienste van de 16-jarige Harkema-doelman Martin Alma, die tot twee keer toe kordaat redding bracht op lastige schoten. Nadat de bezoekers halverwege de tweede helft nog tweemaal in korte tijd voorlangs schoten, ging het offensief liggen. Voor het eerst in het tweede bedrijf mocht Harkema weer enigszins aan aanvallen gaan denken. Tot serieuze kansen kwam ‘De Heide’ nimmer.

SDS creëerde zich ook niet veel meer, al scoorde het in de 77steminuut vanuit de counter nog wel de eretreffer middels Steven van der Pol. Gezien de vele wisselingen aan weerszijden een wedstrijd waarvan de uitslag niet ter zake doet. Harkema-trainer Jan van Dijk heeft van zijn selectie iedereen aan het werk kunnen zien tegen een serieuze tegenstander. Dat is de grootste winst van dinsdagavond. Aanstaande zaterdag is er nog een mogelijkheid om zaken uit te proberen gedurende het regiotoernooi, voor het een week later in het eerste bekerduel te Garyp weer enigszins om het ‘echie’ zal gaan.

Opstelling Harkema-Opeinde

Helft 1: André de Graaf, Ronald van der Wal, Jouke Spoelstra, Albert Veenstra, Sake Kooistra, Ids van der Ploeg, Sietze van der Meer, Chris Hoeksma, Paul van der Heide, Fokko Spinder, Patrick Spinder

Helft 2: Martin Alma, Eppie Wouda, Dennis Postma, Cris Alma, Jesse Pander, Gerard Spinder, Hille Postma, Arthon Bouwer, Alex van der Tuin, Geert van der Tuin, Daniël Postma

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00